Tågförseningar kostar hundratals miljoner årligen

publicerad 4 april 2024
- av Sofie Persson
14,5 procent av tågen är mer än fem minuter försenade - totalt 2 658 förseningstimmar per dag.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tågförseningar mellan Stockholm och Uppsala kostar en miljon kronor om dagen, visar en ny rapport från Stockholms Handelskammare. Sammanlagt beräknar man 2 658 förseningstimmar per dag på den sträckan.

När Trafikverket summerade förra årets tågtrafik räknade man ut att året hade den sämsta punktligheten sedan 2010. Särskilt sträckan Stockholm-Uppsala har varit drabbad där omkring hälften av alla tåg var försenade förra året, något som skattefinansierade SVT rapporterade om. Detta har lett till att fler pendlare säger upp sig från sina arbeten på grund av alla förseningar.

Stockholms Handelskammare har granskat de 46 183 avgångarna på sträckan under 2023. Vidare har man räknat med omkring 40 000 pendlare varje vardag och 20 000 pendlare under helger, som reser på sträckan där 14,5 procent av tågen är mer än fem minuter försenade. Totalt blir det 2 658 förseningstimmar per dag, vilket resulterar i en kostnad på 374 030 054 kronor per år.

“Enskilt viktigaste infrastrukturfrågan”

Problemen har funnits länge men har eskalerat. Det blir fler och fler som pendlar och på så sätt ökar bekymren, säger David Stenergard, näringspolitisk expert, till SVT.

Beräkningarna inkluderar bland annat produktionsbortfall, där en person inte kan vara på sitt arbete, men även exempelvis att man inte handlar lunch eller uträttar ett ärende på något närliggande ställe.

Att få ordning på pendlingen på den här sträckan är den enskilt viktigaste infrastrukturfrågan i Stockholmsregionen, säger Stenergard,

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!