Sveriges rikaste ännu rikare under coronapolitiken

publicerad 25 januari 2022
- av Redaktionen
Stefan Persson och Carl Bennet har tjänat stora pengar under pandemin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samhällets allra rikaste har blivit mer förmögna under den förda coronapolitiken – samtidigt som de fattigaste har fått det ännu sämre ställt. I Sverige har industriägaren Carl Bennet nästan tredubblat sin förmögenhet sedan 2019 enligt topplistan på Sveriges rikaste personer där H&M:s Stefan Persson fortsatt är ohotad etta på listan.

Det är SVT Agenda som gjort en granskning där det framkommer att Sveriges tio rikaste personer har blivit 371 miljarder rikare sedan mars 2019.

– Ojämlikheten har exploderat under pandemin. För miljardärerna har det här varit en period med högkonjunktur utan motstycke, konstaterar hjälporganisationen Oxfams generalsekreterare Abby Maxman.

Procentuellt är det industriägaren Carl Bennet som ökat sin förmögenhet mest bland Sveriges rikaste och har nästan tredubblat denna från 29 miljarder till 82 miljarder under perioden.

– Företag som tillhandahåller medicinteknik i en pandemi kommer att kunna dra det längsta strået och det är det vi ser i Carl Bennetts fall, förklarar ekonomen Daniel Waldenström.

I kronor räknat är det istället finansmannen Gustaf Douglas som sett den största förmögenhetsökningen. Han hade 35 miljarder kronor i mars 2019 – och är idag god för hela 100 miljarder.

Överst på listan är i vanlig ordning Stefan Persson – storägare i klädjätten Hennes & Mauritz. Hans förmögenhet ökade från 145 till 172 miljarder under tidsperioden.

De fattigaste i Sverige har samtidigt fått det ännu tuffare än tidigare. Medelinkomsttagarnas ekonomi har dock ”ökat något”, enligt Institutet för näringslivsforskning.

– Om vi går till gruppen rika. De har fått det klart bättre. Kapitalet har flödat till börsen, vilket har gynnat de rika grupperna, säger Daniel Waldenström som också pekat på att stödpaketen eldat på denna utveckling.

Globalt ser trenden liknande ut. De rika har blivit rikare och de fattiga är ännu fattigare än tidigare. Oxfam noterar att världens tio rikaste personer alla gynnats av coronapolitiken och fördubblat sina förmögenheter – samtidigt som ytterligare 160 miljoner människor runt om på jorden har hamnat i fattigdom under de senaste åren.

– Det är ett rejält bakslag efter de senaste årens framgångsrika bekämpning av fattigdom, säger Maxman.

Så mycket mycket har elitens förmögenheter ökat

1. Stefan Persson 172 miljarder (145 miljarder)
2. Jörn Rausing 121 miljarder (81 miljarder)
3. Finn Rausing 121 miljarder (73 miljarder)
4. Kirsten Rausing 121 miljarder (73 miljarder)
5. Melker Schörling m familj 100 miljarder (63 miljarder)
6. Gustaf Douglas 100 miljarder (35 miljarder)
7. Carl Bennet 82 miljarder (29 miljarder)
8. Frederik Paulsen 74 miljarder (66 miljarder)
9. Antonia Ax:son Johnsson m familj 69 miljarder (50 miljarder)
10. Fredrik Lundberg 62 miljarder (36 miljarder)

Källa: Forbes/SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!