Svenskarna har rekordskulder hos Kronofogden

publicerad 26 januari 2024
- av Sofie Persson
Svenskarna har totalt 119 miljarder i skulder till Kronofogden.

Kronofogdens utestående fordringar har ökat med hela 17 procent sedan förra årsskiftet. Samtidigt upplever Sverige en minskning i ekonomisk standard för första gången sedan 90-talet.

Vid årsskiftet fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, vilket är en ökning med 23 467 personer, eller 6 procent, jämfört med föregående år. Antal personer registrerade med skulder har ökat i alla län.

Den sammanlagda skulden hos Kronofogden ligger idag på 119 miljarder kronor, vilket är en ökning med 18 miljarder från förra året och den högsta summa som någonsin registrerats.

Vi ser nu att skulderna ökar i snabb takt för många, och det är oroande. Även en liten skuld kan leda till långvarig skuldsättning och få stora konsekvenser. Därför är det oerhört viktigt att genast agera om du inte kan betala en räkning. Ta kontakt med den du är skyldig pengar. I bästa fall går det att undvika att skulden registreras hos Kronofogden, säger Davor Vuleta i ett pressmeddelande.

Två tredjedelar skuldsatta hos Kronofogden är män, men antalet skuldsatta kvinnor ökar samtidigt i högre takt än för män. Bland annat har kvinnors skatteskulder ökat med 80 procent sedan förra årsskiftet samtidigt som mäns endast ökat med 29 procent.

Ekonomiska standarden sjunker

Vidare sjönk den ekonomiska standarden för första gången under 2022 sedan den ekonomiska krisen i början av 90-talet, skriver SCB. Även om man kan se att hushållens ekonomiska standard ökade med 5 procent mellan 2021 och 2022, räknat i löpande priser, var inflationen så hög att inkomsterna sjönk i reala termer när tidigare års inkomstbelopp räknas om till 2022 års prisnivå.

Trots att den ekonomiska standarden minskat är det dock färre som har låg standard, med en minskning från 14,7 procent år 2021 till 13,6 procent år 2022.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!