Ekonomi

Svenska pensionärer fattigast i Norden

I den ekonomiskt långt utvecklade staten Sverige, är pensionärerna i landet de fattigaste i Norden och i merparten av EU:s länder. “Pengarna läggs på annat”, uppger nationalekonomen Tino Sanandaji.

Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar på Facebook den senaste rapporten från EU:s statistikinstitut Eurostat som visar att Sverige har flest fattigpensionärer av de nordiska länderna och fler än majoriteten av EU:s länder. Var sjätte svensk pensionär räknas numera som fattig.
Att lyfta alla pensionärer över fattigdomsgränsen skulle bara kosta cirka 4,5 miljard kronor per år, och med något ytterligare tiotal miljarder skulle man kunna ge pensionärerna en anständig ålderdom. Politikerna har dock valt att prioritera annat som ligger de närmare om hjärtat, såsom massiva kulturbidrag, föreningsstöd till religiösa samfund, genusdagis, presstöd, lönesubsidier, integrationsåtgärder och naturligtvis flyktinginvandring”, skriver Tino Sanandaji på Facebook.

Samtidigt är stora delar av godtrogna som litar på systemet grundlurade av propaganda om hur fantastiskt allt går. Den övre medelklassen och de som har tillgångar i form av egnahem kommer att klara sig, men många kommer sent omsider upptäcka att de får en fattigare ålderdom än de hade räknat med.”

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!