Svenska pensionärer fattigast i Norden

publicerad 10 april 2018

I den ekonomiskt långt utvecklade staten Sverige, är pensionärerna i landet de fattigaste i Norden och i merparten av EU:s länder. ”Pengarna läggs på annat”, uppger nationalekonomen Tino Sanandaji.

Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar på Facebook den senaste rapporten från EU:s statistikinstitut Eurostat som visar att Sverige har flest fattigpensionärer av de nordiska länderna och fler än majoriteten av EU:s länder. Var sjätte svensk pensionär räknas numera som fattig.

Att lyfta alla pensionärer över fattigdomsgränsen skulle bara kosta cirka 4,5 miljard kronor per år, och med något ytterligare tiotal miljarder skulle man kunna ge pensionärerna en anständig ålderdom. Politikerna har dock valt att prioritera annat som ligger de närmare om hjärtat, såsom massiva kulturbidrag, föreningsstöd till religiösa samfund, genusdagis, presstöd, lönesubsidier, integrationsåtgärder och naturligtvis flyktinginvandring”, skriver Tino Sanandaji på Facebook.

Samtidigt är stora delar av godtrogna som litar på systemet grundlurade av propaganda om hur fantastiskt allt går. Den övre medelklassen och de som har tillgångar i form av egnahem kommer att klara sig, men många kommer sent omsider upptäcka att de får en fattigare ålderdom än de hade räknat med.”Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.