Svenska nöjesparker tvingas hålla stängt – kräver 1,5 miljarder

publicerad 8 juli 2020
- av Markus Andersson
Liseberg förlorar nästan hela sin omsättning.

Coronapandemin och de restriktioner som införts på grund av viruset har gjort så att svenska nöjesparker tvingas hålla stängt under högsäsongen. Nu kräver man ett krispaket på 1,5 miljarder kronor för uteblivna intäkter.

Det handlar bland annat om Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland som drabbas extremt hårt av de svenska reglerna och som precis som andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar endast får släppa in 50 personer i taget – istället för de tusentals människor som vanligtvis besöker turistmålen.

– Vi ställs på ruinens brant, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska nöjesparksföreningen till TT.

Man hade hoppats på att kunna undantas från det hårda regelverket, men så blir det alltså inte. Magnus Widell menar att regeringen i praktiken har gett nöjesparkerna ett näringsförbud utan att ha kommit med några förslag om stöd och hjälp.

Därför begär man nu ersättning från den svenska staten på omkring 1,5 miljarder kronor för de intäkter som man har förlorat under sommarmånaderna, den enda period då nöjesparkerna går riktigt bra.

– Vi har intäkter under ungefär tre månader om året, men kostnader för 12 månader. Det är pengar som vi lever på när vi inte har några intäkter från höst till vinter, säger Widell.

Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland håller stängt i år, men Kolmården, Astrid Lindgrens Värld och Furuvik kommer att hålla öppet fast med begränsat antal besökare. Ansvariga på Liseberg menar att nöjesparken tappat 99 procent av årets omsättning på grund av restriktionerna – nästan 820 miljoner kronor. Även koncernen bakom Gröna Lund och Skara Sommarland har rapporterat in en minskad omsättning på 83 procent.

– Vi har dragit ner på våra kostnader, stoppat utvecklingsprojekt, sagt upp avtal med lokala entreprenörer och sagt upp all säsongspersonal och en tredjedel av vår fasta personal, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts.

Han menar att regelverket är orättvist och märkligt och påpekar det orimliga i att Skara Sommarland med sina 400 000 kvadratmeter lyder under samma regler som en liten klubblokal inomhus och får inhysa lika få människor.

Omkring 7000 människor arbetar på svenska nöjesparker, många av dessa är säsongsanställda och har redan förlorat jobbet eller är på väg att göra det.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!