Svenska befolkningen får bekosta sina egna vaccinskador

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 11 december 2020
- av Markus Andersson

Inför den planerade massvaccineringen i kölvattnet av pandemiöverdrifterna har regeringen klargjort att det är skattebetalarna själva som får bekosta skadestånd för alla de som riskerar livslånga men efter vaccinsprutan, meddelar socialminister Lena Hallengren (S). Läkemedelsföretagen som är ansvariga för tillverkningen har garanterats skadeståndsfrihet.

Sverige har hittills tecknat avtal med fem tillverkare av vaccin mot covid-19. Två av dem – tyska Curevac och amerikanska Moderna har inte haft verksamhet i Sverige tidigare och omfattas därmed inte av Läkemedelsförsäkringen, som gör att den som fått svåra biverkningar av läkemedel kan få ersättning.

Men nu håller regeringen alltså på att ta fram ett lagförslag, som innebär att den som skadas av ett covid-vaccin som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen ska kunna få statlig ersättning enligt samma principer.

Samtidigt kan inte Hallengren utlova hur mycket medel som egentligen kommer att finnas för de som skadas.

– Jag kan inte svara på den frågan än, för vi vet heller inte om det blir fler företag som är aktuella.

Efter den förra massvaccineringen som hastades fram 2009 under den så kallade svininfluensan fick hundratals, främst barn och unga i Sverige, men genom de skador som orsakades av sprutan och blev handikappade för resten av livet.

Läkemedelstillverkarna gick fria och de drabbade fick dela på en fast summa pengar avsedda för skadestånd som snabbt tog slut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!