Staten minskar sitt ägande i Nordea

publicerad 18 juni 2013

Regeringen kommer att sälja 230 miljoner aktier i Nordea, motsvarande 5,7 procent. Det fyller på statskassan med cirka 18 miljarder kronor, rapporterar flera medier.

Försäljningen kommer att rikta sig till institutionella invisterare i både Sverige och i utlandet. Försäljningen sker genom ett auktionsförfarande utanför börsen.

Intäkterna från försäljningen planerar regeringen att använda till att minska statsskulden.

”Statens roll är att reglera bankerna, inte att äga dem. Bankaktier är riskfyllda tillgångar och banker kräver strikta regelverk och omfattande tillsyn. Inriktningen för regeringen är därför att minska det statliga ägandet i Nordea”, säger finansmarknadsminister Peter Norman i en skriftlig kommentar.

I ett pressmeddelande från regeringen står det att man utsett Morgan Stanley som global coordinator och joint bookrunner och Credit Suisse samt SEB som joint bookrunners. Det betyder att det är de tre bankerna som kommer att sköta försäljningen av aktierna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.