Skattehöjningar ska finansiera invandringen till Hässleholm

publicerad 14 maj 2019
Stadshotellet vid torget i Hässleholm.

Den skånska M-ledda kommunen Hässleholm kommer sannolikt att höja sina skatter. Anledningen till detta ska vara de stora kostnaderna för kommunens många arbetslösa invandrare.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Lars Johnsson (M), är det ekonomiska läget oerhört kärvt. Under tisdagen aviserade kommunstyrelsen en skattehöjning för de kommande åren. Ett förslag som väntas gå igenom i höst.

Det handlar om kostnader för ekonomiskt bistånd, SFI, språkstöd. Det är oerhört svårt att beräkna kostnaderna för migrationen, eftersom mycket går in i de ordinarie verksamheterna” säger Johnsson till Kristiansbladet.

Under 2019 väntas dessutom ytterligare 450 invandrare till kommunen via anhöriginvandringen, i och med att reglerna lättats. Ett stort problem är att många som kommer har låg utbildningsnivå och är därför mycket svåra att anställa.

Vi har att välja mellan att skära i välfärden eller öka intäkterna”, fortsätter Johnsson.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.