SJ varslar 400 anställda

publicerad 21 januari 2014

Totalt 400 anställda hos SJ har varslats om uppsägning. Dessutom får 17 resebutiker stänga ner när det statliga järnvägsbolaget ska spara in en miljard på tre år.

237 administrationstjänster försvinner, varav 207 från huvudkontoret i Stockholm. Även i Göteborg, Malmö och Krylbo bantas personalstyrkan och 17 av 24 resebutiker stängs ner med sammanlagt 68 tillsvidareanställda som varslas.

Under året börjar både Hongkongbaserade MTR och svenska Citytåg att köra tåg på sträckan Stockholm-Göteborg, som är SJ:s mest lönsamma linje.

Vill möta kundernas köpbeteenden
SJ har satt upp som mål att skära i kostnaderna med en miljard på tre år. Anledningen är att man vill möta ”kundernas förändrade köpbeteenden” och sänka biljettpriserna för att vara konkurrenskraftiga.

SJ:s vd Christer Fritzon säger att man planerar att investera i moderniserade tåg och att utveckla ännu bättre självbetjäningslösningar på SJ:s perronger.

Utöver de totalt 400 varslade berörs 53 personer med tidsbegränsade anställningar inom försäljningsorganisationen.

Inleder förhandlingar med facken
Totalt väntas SJ få ut 200 miljoner kronor på neddragningarna genom minskade kostnader.

Redan i morgon inleds MBL-förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om dagens varsel.

 Vi kommer att göra allt för att stödja vår personal, i samarbete med fackliga organisationer, berörda kommuner och Trygghetsrådet, säger SJ:s vd Christer Fritzon.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.