Rysk McDonalds-ersättare öppnar portarna

Det nya kalla kriget

publicerad 13 juni 2022
- av Sofie Persson
Bilder från en av de öppnade restaurangerna i Moskva.

Efter att McDonalds drog sig tillbaka från Ryssland i maj har en ny hamburgerkedja nu tagit över snabbmatsjättens restauranger. ”Vkusno & tochka” öppnade 15 restauranger under söndagen och kommer att öppna ytterligare 50 idag.

I samband med kriget i Ukraina stängde McDonalds sina restauranger tillfälligt i hela Ryssland, men i maj meddelande man sedan att de kommer att stängas permanent. Anledningen var enligt matjätten själva att ”den humanitära kris som orsakats av kriget i Ukraina” har gjort det ”ohållbart” att fortsätta hålla restaurangerna öppna i Ryssland, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

Kort därefter stod det klart att restaurangerna skulle säljas till lokala köpare. Nu har ”ryska McDonalds” fått nytt namn och logga och öppnade under söndagen 15 av restaurangerna I Moskva. Redan under måndagen avser man att öppna ytterligare 50 restauranger i landet, rapporterar den brittiska statskanalen BBC.


Annonser:


Det kommer fortsatt att vara en hamburgerkedja och heta ”Vkusno & tochka”, vilket betyder ungefär ”gott, punkt slut”. Den nya loggan ska symbolisera en burgare med två pommes frites.

McDonalds etablerades i Ryssland 1990 och hade 850 restauranger i landet när man beslutade sig för att upphöra med verksamheten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.