Ryanair tvungna att betala mångmiljonbelopp

publicerad 3 oktober 2013

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det kontroversiella lågprisflygbolaget Ryanair tvingas betala nio miljoner euro i skadestånd, motsvarande dryga 86 miljoner kronor, för att bolaget brutit mot franska arbetsmarknadslagar.

Foto: Flickr/Andy Mitchell/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/Andy Mitchell/CC BY-SA 2.0

Bland annat ska Ryanair ha registrerat totalt 127 anställda i Frankrike som irländare. Dessutom ska flygbolaget försöka hindra personalen att ha tillgång till fackföreningar, skriver France24.

Det rör sig om Ryanairs flygbas i franska Marigane. Man hävdar att de anställda arbetat inom reglerna för irländsk arbetslagstiftning och att de tog sina order från bolagets huvudkontor i Dublin, någonting som de franska domarna inte höll med om.

– Vi har att göra med ett bolag vars enda mål är att obstruera lagen, för att missgynna personalens intressen, säger åklagarsidan enligt France24.

Ryanair anklagar å andra sidan Frankrikes rättsliga myndigheter att man följer upp ärendet för att ”skydda” Frankrikes flaggskepp inom flygbranschen, Air France, som kantats av ekonomisk turbulens under de senaste åren.

Redan innan domen hade förkunnats gick flygbolaget ut med ett uttalande där man förklarade att man kommer att överklaga den fällande domen.

 

Läs även:
Pilot kritiserade Ryanair – Fick sparken

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!