Renault-arbetare tröttnade på cheferna – låste in dem

publicerad 2 maj 2021
- av Isac Boman
Renault-arbetare organiserade protester även i mars.

Arbetare vid en Renault-fabrik i nordvästra Frankrike är mycket upprörda över att företagsledningen beslutat att sälja fabriken. Så pass upprörda att man beslutade sig för att stänga in sju av cheferna och fysiskt hindra dem från att komma ut ur fabriken.

Bakgrunden till agerandet ska ha varit en utbredd ilska och upprördhet bland arbetarna över ägarnas planer på försäljning och minst 350 anställda valde alltså under tisdagen att ta sju av sina högsta chefer som ”gisslan” och på så sätt fysiskt förhindra dem att sälja eller stänga ner byggnaden.

Efter medling med polis och företagsrepresentanter släpptes cheferna ut vid 23-tiden men blockaden vid fabriken fortsatte under onsdagen och torsdagen.

I ett uttalande från Renault står det att läsa att företagsledningen ”fördömer dessa handlingar och kräver att blockaden upphör” samt att allt återgår till det normala.

Renault hävdar också att man letar efter en köpare som inte kommer att lägga ner fabriken och hävdar vidare att arbetarna kommer att ha kvar sina jobb.

Arbetarna är dock inte imponerade av ägarnas löften och man har valt att inte heller inleda några förhandlingar.

– De vill fortfarande inte ha någon dialog med oss så det var meningslöst att prata med människor som inte vill engagera sig, säger fackrepresentanten Mael Le Goff och förklarar vidare att man har fått ta del av mycket alarmerande kommentarer om potentiella uppsägningar och nedskärningar.

– Vi skulle vilja fråga dem vad som kommer att hända med oss om vi säljs, om vi görs överflödiga. Vi har väntat över ett år och vi har inte längre mycket hopp.

Tisdagens incident är inte det första exemplet på ”chefsnappning” i Frankrike. 2014 höll arbetare vid en däckfabrik i norra Frankrike två av sina chefer inlåsta i över 12 dagar i ett desperat försök att hindra nedläggningen av fabriken.

Den dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy blev så pressad av den situationen att han hotade att ge polisen extra befogenheter så de kunde använda ”kraft” för att stoppa arbetarna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!