Rekordhöga gaspriser i Europa

Det nya kalla kriget

publicerad 3 mars 2022
- av Redaktionen

Priserna på naturgas i Europa steg under torsdagen till den högsta noteringen någonsin, nästan 2 280 dollar per 1000 kubikmeter. Ännu dyrare elpriser kan snart vara att vänta.

Det tidigare rekordpriset sattes under onsdagen då priserna låg på mellan 1 500 och 2 226 dollar per 1000 kubikmeter gas.

Ryssland står för cirka 40 procent av den europeiska kontinentens gasförsörjning och Ukraina är ett mycket viktigt transitland för rysk gas. Det pågående kriget i Ukraina och en oro för kommande leveransproblem samt redan befintlig gasbrist pressar nu upp priserna till nya rekordnivåer.

Enligt RT är en ytterligare väsentlig komponent i prisökningarna de nya mer omfattande sanktioner som USA och EU riktat mot Ryssland och som ökat oron för att den ryska staten ska svara med att stänga ner energileveranserna till Europa.

Sedan tidigare har tyska makthavare meddelat att den redan färdigbyggda rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 inte ska certifieras eller tas i bruk – som ett direkt svar på den ryska invasionen av Ukraina.

Den tyske ekonomiministern Robert Habeck sade vid tillfället att det inte föreligger någon risk för akut elbrist i Tyskland – men att elpriserna förmodas stiga och direkt drabba tyska och europeiska konsumenter.

Sedan 10 år tillbaka är Nord Stream 1 i bruk. Båda gasledningarna går genom svenskt vatten i Östersjön några sjömil utanför Gotland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.