Tyskland stoppar Nord Stream 2

Krisen i Ukraina

publicerad 22 februari 2022
- av Redaktionen

För att ekonomiskt straffa Ryssland låter tyska makthavare meddela att den redan färdigbyggda rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 inte kommer att certifieras eller tas i bruk. För europeiska konsumenter riskerar beslutet att leda till dyrare energipriser.

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz bekräftar att man avbrutit certifieringen på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, Rysslands erkännande av Donetsk och Luhansk samt närvaron av ryska trupper i dessa områden.

– Läget har förändrats i grunden och därför måste vi omvärdera läget i ljuset av den senaste utvecklingen. Detta gäller också Nord Stream 2.

– Jag har i dag bett näringsdepartementet att dra tillbaka sin analys om försörjningssäkerheten hos energinätsmyndigheten. Det låter tekniskt, men det är det förvaltningsrättsligt nödvändiga steget för att förhindra att det sker en certifiering nu, förklarar Scholz vidare.

Han säger också att Tyskland ska se över möjligheterna att få sin gasimport säkrad från annat håll istället.

Gasledningen i fråga, som transporterar naturgas från Ryssland till Tyskland, har tidigare framför allt kritiserats av USA och kallats för ett ”hot” eftersom denna påstås göra Europa energimässigt beroende av Ryssland – fram tills nu har dock Tyskland försvarat byggandet av ledningen och kallat det hela för ett strikt kommersiellt beslut.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck bekräftar också att beslutet riskerar att leda till ännu högre elpriser den närmaste tiden för tyska och andra europeiska konsumenter. Detta eftersom tanken med Nord Stream 2 var att fördubbla gastillförseln till regionen. Däremot förväntas ingen akut energibrist.

Sedan 10 år tillbaka är Nord Stream 1 i bruk. Båda gasledningarna går genom svenskt vatten i Östersjön några sjömil utanför Gotland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.