Räddningspaketet till Cypern kan hamna i fickorna på ryska gangsters

publicerad 5 februari 2013

När tyska tjänstemän sade att de skulle rädda euron till varje pris, hade de ingen tanke på att gå i borgen för ryska oligarker. Europa, en tillflyktsort för ryska pengar, hotar att bli nästa punkt i eurokrisen.

Under de senaste dagarna har Tyskland meddelat att man motvilligt närmar sig en räddningsaktion för Cypern, efter det att hjälpen har utökats till Grekland, Irland och Portugal för att förhindra potentiella ekonomiska katastrofer. Men trots att Cypern bara utgör en försvinnande liten del av euroområdets ekonomi, har det visat sig bli en riktig politisk huvudvärk.

Tyskland verkar ha överrumplats av den politiska storm som rörts upp på Cypern, vilket har medfört att Cypern har stängts ute från de internationella obligationsmarknaderna i ett års tid. Det som har gjort att Cypern har hållit sig flytande är lånet från den ryska regeringen på 3,5 miljarder dollar, men de pengarna börjar ta slut.

Tyskland och de övriga euroländerna har låsts fast i debatten om huruvida de ska hjälpa Cypern eller inte. Problemet är att de flesta av de pengar som förlorats genom cypriotiska banker var ryska.

Därför så oroar man sig för att majoriteten av räddningsaktionspengarna kan komma att hamna i fickorna på ryska oligarker och gangsters, en oro som stöds av den tyska underrättelsetjänsten.

Tjänstemän på Cypern säger att det inte finns några bevis för att de ryska pengar som finns på cypriotiska banker skulle vara svarta pengar. De hävdar vidare att de slog till mot penningtvätt innan medlemskapet i den Europeiska unionen.


Oligarki är ett politiskt begrepp som syftar på fåmannavälde, det vill säga då ett fåtal personer styr genom att ha tillgång till kapital eller ärvd titel.

Det nya Ryssland (efter Sovjets fall) är särskilt förknippat med oligarki där ett antal mäktiga företagsägare och finansmän är kända som "oligarkerna".
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.