Postnord inför dyra avgifter för Kinapaketen

publicerad 19 januari 2018

Postnord och Tullverket har beslutat att införa dyra avgifter för paket som kommer från länder utanför EU.

Allt fler svenskar väljer att handla från Kina och andra fjärran länder för att kunna importera varor för en billig peng genom sajter som Alibaba och Ali Express och Wish. Genom sådana sajter kan man näthandla direkt från sajten utan mellanhänder.

Men det kanske inte blir lika attraktivt att näthandla från Kina framöver. Tullverket menar att Postnord ska betala moms för varje försändelse som kommer från länder som inte är med i EU. Det innebär att Postnord kommer att tvinga konsumenterna betala en avgift på 125 kronor per försändelse.

– Vi välkomnar klargörandet från Tullverket i denna viktiga fråga. Det är bra att det nu blir samma regler för varor som säljs på nätet oavsett var de kommer ifrån. Därför skall det även tas ut moms på varor som importeras från utlandet, säger Håkan Ericsson, koncernchef för PostNord, i ett pressmeddelande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.