Ekonomi

Polisbrist stoppar bedrägeriutredningar

Brist på utredare inom polisen i Stockholm gör att polisen slutar att utreda vissa bedrägeribrott. Polisledningen i Stockholm fattade under tisdag beslut ut om att sluta utreda vissa mindre kortbedrägerier rörande bensinkort och mobilabonnemang. Dessutom skall inte vissa telefon- eller mejlbedrägerier utredas, där bedragare har kommit över medel genom att utge sig vara andra personer. Svensk Handel riktar nu hård kritik mot polisen beslut.

Svensk Handel riktar hård kritik mot polisen i Stockholm. Detta efter att polisen i huvudstaden på grund av resurs- och personalbrist valt att lägga ner arbetet med att utreda hela kategorier av brott rörande bedrägerier. Svensk Handel anser att polisens beslut sänder helt fel signaler till såväl utsatta personer, som bedragarna.

Under 2017 anmäldes över 200 000 bedrägeribrott totalt i Sverige. Brotten kräver ofta ett gediget undersökningsarbete, med inre spaning och slagningar i olika register. När brottsligheten i landet rörande våldsbrott och annan grövre brottslighet kräver allt större utredningsresurser flyttas ofta utredare till dessa utredningar.

Inom Stockholmspolisen väljer man nu att helt avstå från att utreda flera bedrägeribrott fram till årsskiftet. Enligt källor vid polisen som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med finns det tvivel på om man under 2019 kommer att kunna komma tillbaka med full kraft rörande bedrägeriutredningarna. Man är tveksam till om dagens resurser kommer att räcka till för polisens totala utredningsbehov, och man efterlyser därför förstärkningar av utredningsverksamheten.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån


Liknande artiklar


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!