Pfizer får rekordböter för prisfixering

publicerad 7 december 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pfizer har bötfällts av den brittiska staten på nästan en miljard kronor. Detta då det multinationella läkemedelsbolaget trissat upp priset på en av sina mediciner med flera tusen procent.

Pfizer har anklagats av National Health Service (NHS) i Storbritannien för att tillsammans med Flynn Pharma ha höjt priset på en epilepsimedicin med nästan 2 600 procent, från 2,83 pund till 67,50 pund, inom loppet av ett dygn, skriver The Telegraph.

Mot bakgrund av detta har den brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority (CMA) valt att ge Pfizer det enskilt största straffet som man har utdelat. Pfizer har ålagts att betala 84,2 miljoner pund, motsvarande 925 miljoner kronor. Flynn Pharma straffas också av CMA för sin inblandning i prisfixeringen och ska betala 5,2 miljoner pund.

Företagen har medvetet … trissat upp priset för ett läkemedel som används av tusentals patienter. Dessa extraordinära prishöjningar har kostat NHS och skattebetalarna tiotals miljoner pund, säger Philip Marsden, som ledde CMA:s utredning, i ett uttalande.

Pfizer kommer att överklaga straffet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!