Ekonomi

Pfizer får rekordböter för prisfixering

Pfizer har bötfällts av den brittiska staten på nästan en miljard kronor. Detta då det multinationella läkemedelsbolaget trissat upp priset på en av sina mediciner med flera tusen procent.

Pfizer har anklagats av National Health Service (NHS) i Storbritannien för att tillsammans med Flynn Pharma ha höjt priset på en epilepsimedicin med nästan 2 600 procent, från 2,83 pund till 67,50 pund, inom loppet av ett dygn, skriver The Telegraph.
Mot bakgrund av detta har den brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority (CMA) valt att ge Pfizer det enskilt största straffet som man har utdelat. Pfizer har ålagts att betala 84,2 miljoner pund, motsvarande 925 miljoner kronor. Flynn Pharma straffas också av CMA för sin inblandning i prisfixeringen och ska betala 5,2 miljoner pund.

Företagen har medvetet ... trissat upp priset för ett läkemedel som används av tusentals patienter. Dessa extraordinära prishöjningar har kostat NHS och skattebetalarna tiotals miljoner pund, säger Philip Marsden, som ledde CMA:s utredning, i ett uttalande.

Pfizer kommer att överklaga straffet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!