Nu stiger elpriserna – igen

Energikrisen

publicerad 3 januari 2024
- av Redaktionen
Till helgen förväntas elpriserna stiga kraftigt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det kalla vädret och reaktorstoppet på Forsmark gör att elpriserna förväntas stiga till över 1,5 kronor per kWh till helgen – exklusive skatter och avgifter.

Efter ett problem med en generator förra veckan har reaktorn på Forsmark gått på ”halvfart” och stoppet kommer att pågå till åtminstone den 24 januari, enligt elbörsen Nord Pool. Detta, i kombination med det kallare vädret, leder till att elpriserna nu drivs upp och riskerar att nästan tredubblas redan till helgen.

– Priset kan stiga med nästan en krona per kilowattimme, säger Christian Holtz, elanalytiker vid Merlin & Metis till skvallertidningen Aftonbladet.

– Hur mycket det kommer att öka är svårt att säga innan vi vet hur ansträngt det blir. Men i snitt kan priset för januari stiga till över en krona per kilowattimme. Enskilda timmar kommer det absolut bli dyrare än så, fortsätter han.

Dyrt till våren

Enligt Holtz blir det alltid ”problem med energitillgången” när det är ”kallt, torrt och lite vind”, men han hävdar att problemen denna gång inte kommer att bli långvariga.

– Kylan påverkar alltid, framförallt att det blivit många minusgrader över hela norra Sverige. Men det hade varit ännu värre om det blev kallt på kontinenten, säger han och tillägger att situationen ”är fortfarande inte jämförbar med förra året”.

Statskanalen SVT rapporterar att om kylan håller i sig en ”längre tid” kommer man att behöva tömma magasinen i vattenkraftverken – vilket kommer att leda till högre elpriser under våren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!