Nordea stänger ned bankkonto för svensk tankesmedja

publicerad 4 december 2017
- av Alexander Almqvist

Den svenska tankesmedjan Motpol fick nyligen sitt bankkonto nedstängt av Nordea. Detta är det senaste av flera fall där Nordea stänger ner bankkonton till kunder vars politiska åsikter inte överensstämmer med bankens.

Under hösten och vintern har Nordea stängt ner flera organisationer och gruppers bankkonton. Nya Dagbladet har tagit upp fallen där partiet Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och ungdomsorganisationen Nordisk ungdom fått sina bankkonton nedstängda.

Den senaste grupp som stängts ner av Nordea är Motpol, som beskriver sig som en identitär och konservativ tankesmedja. Nordea har förklarat att anledningen till att man stängt ner kontot är för att Motpol använt sitt Swishkonto till “verksamhet banken anser vara oetisk eller omoralisk”.

Motpol har kommenterat nedstängningen på sin hemsida:

Ska konservativa, invandringskritiker och andra överhuvudtaget ha rätt till bankkonton? Ska vi förvänta oss att nästa steg är brev från elbolaget där människor informeras att “det har kommit till vår kännedom att ni använder vår produkt för verksamhet som strider mot vår värdegrund och vi kommer därför stänga av er elleverans’? Idag är Swish och bankkonton en lika central del av infrastrukturen som el och vägar, och när en laglydig och respektabel verksamhet som Motpol utan grund anklagas för att vara ‘omoralisk’ är det oroväckande. Det är ett angrepp på demokratin och det fria samhället när banker på detta vis gör sig till godtyckliga åsiktspoliser”, skriver man i ett inlägg med rubriken “Ska konservativa ha bankkonton?”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!