MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Motala sänker värmen på äldreboenden – måste spara pengar

publicerad 25 september 2019
- av Per Nordin

För att spara pengar sänker Motala kommun värmen med tre grader på alla äldreboenden i kommunen. Som en annan sparlösning vill man också ta bort de äldres möjlighet att få värmd kvällsmat.

Under 2019 räknar 110 av 290 svenska kommuner att gå med förlust och Motala med sina 43 000 invånare gick förra året minus 20,2 miljoner kronor, vilket har lett till att en rad besparingar har gjorts, och att fler måste göras, skriver Aftonbladet.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar. Men det är en liten del, vi har många andra lokaler i kommunen som står med för höga temperaturer och där det inte spelar någon roll att vi sänker, säger kommunalrådet Kåre Friberg (M) till Aftonbladet.

Han förklarar att han är missnöjd på regeringen för att dessa inte gett Motala tillräcklig kompensation för kommunens flyktingmottagande och poängterar att Motala är en mycket segregerad kommun i behov av stora insatser för att komma framåt.

Förutom att sänka temperaturen från 23 till 20 grader så ser man nu över möjligheten att ersätta den lagade varma kvällsmaten med lådor som kan värmas i mikrovågsugn, andra tankar som finns är att låta gymnasieeleverna betala delar av sina lunchmåltider.

Hans Adolfsson är 87 år gammal och boende i kommunen och förklarar för tidningen att han är mycket missnöjd med åtgärderna.

– Det är inte bra att sänka värmen, vi gamla behöver ordentlig värme.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend