Ekonomi

Motala sänker värmen på äldreboenden – måste spara pengar

För att spara pengar sänker Motala kommun värmen med tre grader på alla äldreboenden i kommunen. Som en annan sparlösning vill man också ta bort de äldres möjlighet att få värmd kvällsmat.

Under 2019 räknar 110 av 290 svenska kommuner att gå med förlust och Motala med sina 43 000 invånare gick förra året minus 20,2 miljoner kronor, vilket har lett till att en rad besparingar har gjorts, och att fler måste göras, skriver Aftonbladet.
– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar. Men det är en liten del, vi har många andra lokaler i kommunen som står med för höga temperaturer och där det inte spelar någon roll att vi sänker, säger kommunalrådet Kåre Friberg (M) till Aftonbladet.

Han förklarar att han är missnöjd på regeringen för att dessa inte gett Motala tillräcklig kompensation för kommunens flyktingmottagande och poängterar att Motala är en mycket segregerad kommun i behov av stora insatser för att komma framåt.

Förutom att sänka temperaturen från 23 till 20 grader så ser man nu över möjligheten att ersätta den lagade varma kvällsmaten med lådor som kan värmas i mikrovågsugn, andra tankar som finns är att låta gymnasieeleverna betala delar av sina lunchmåltider.

Hans Adolfsson är 87 år gammal och boende i kommunen och förklarar för tidningen att han är mycket missnöjd med åtgärderna.

– Det är inte bra att sänka värmen, vi gamla behöver ordentlig värme.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!