Monsanto-visselblåsare tilldelas 192 miljoner

publicerad 31 augusti 2016
Det av Monsanto tillverkade ogräsmedlet Roundup

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En okänd visselblåsare belönas av den amerikanska staten med 22,5 miljoner dollar sedan denne avslöjat oegentligheter gällande avtal som Monsanto gjort kring sitt ogräsmedel Roundup.

Det kontroversiella och mycket omtalade biokemiföretaget Monsanto avslöjades tidigare i år ha försökt öka försäljningssiffrorna för ogräsmedlet Roundup på ett regelvidrigt sätt. Monsanto kom i februari överens med den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC om en förlikning på 80 miljoner dollar.

Men den amerikanska tillsynsmyndigheten skulle kanske aldrig ha upptäckt Monsantos bedrägeri om det inte vore för att en person inom företaget läckte information till myndigheten, skriver nyhetsbyrån AP.

– Utan denna visselblåsares mod och hjälp skulle det ha varit mycket svårt för oss att upptäcka detta bedrägeri på egen hand, säger Jane Norberg vid SEC:s kontor för visselblåsare, i ett pressmeddelande.

Som belöning ska nu visselblåsaren tilldelas 22,5 miljoner dollar, motsvarande 192 miljoner kronor, för att ha avslöjat bedrägeriet. Detta är den näst största enskilda utbetalningen som SEC gett en visselblåsare.

Men en del av summan som den amerikanska staten betalat till visselblåsaren kommer Monsantos vd Hugh Grant att stå för. Grant ska nämligen enligt SEC betala tillbaka över tre miljoner dollar som han fått i bonus från Monsanto. Även flera andra chefer inom Monsanto har ålagts med dryga böter.

Sedan SEC började belöna visselblåsare 2011 har över 100 miljoner dollar betalats ut. Den största utbetalningen skedde 2014 då en visselblåsare belönades med 30 miljoner dollar för att ha avslöjat ett omfattande bedrägeri hos ett hittills okänt företag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!