Modernas nya mRNA-preparat – ska injiceras rakt in i hjärtat

publicerad 31 januari 2023
- av Markus Andersson

Tidigare har läkemedelsjätten Modernas covidvaccin kopplats ihop med allvarliga hjärtkomplikationer. Nu är företaget i full färd med att ta fram ett preparat till personer som drabbats av hjärtattacker eller plötslig hjärtsvikt – ett mRNA-preparat som ska injiceras direkt in i hjärtat på patienterna.

Eftersom muskelceller börjar dö efter en hjärtattack och inte byggs upp igen så får en av fem patienter som haft en tidigare hjärtattack åter läggas in på sjukhus för behandling inom fem år. Modernas nya preparatet bygger på samma teknologi som företagets kontroversiella covidvaccin och är enligt vaccintillverkaren särskilt skapat för att hjälpa människor att återhämta sig från hjärtattacker.

Enligt Modernas beskrivning, riktad till investerare, ska det ”instruera de mänskliga hjärtcellerna att generera ett hormon som är känt för att förbättra blodflödet och som hjälper till att återskapa skadade hjärtmuskler”.

Precis som covidvaccinet använder detta preparat mRNA och är enligt Moderna skapat för att ”instruera kroppen att producera relaxin med en förlängd halveringstid, med målet att producera en varaktig klinisk fördel hos hjärtsviktspatienter”. Man hävdar vidare att ”denna längre halveringstid kan resultera i mer varaktiga effekter jämfört med tidigare tillvägagångssätt”.

Moderna har låtit meddela att de kliniska testerna redan påbörjats och att de första patienterna har fått det nya preparatet.

– Vi har nu på kliniken ett superspännande program där vi injicerar mRNA i människors hjärtan efter en hjärtattack för att få tillbaka nya blodkärl för att hjälpa till att revaskularisera hjärtat. Det är lite som science fiction-medicin men det är det som är det verkligt spännande för mig, deklarerade Modernas vd Stéphane Bancel i oktober.

De kliniska testerna ska utröna hur säker injektionen är för människor och hur väl patienterna som behandlas kan tolerera det – samt försöka avgöra vad som är en lagom dos och frekvens.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur Modernas mRNA-vaccin i flera uppmärksammade rapporter kopplats ihop med allvarliga hjärtkomplikationer hos unga – något som också ledde till att Folkhälsomyndigheten och en rad andra länder stoppade injektioner med preparatet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!