Stabila matpriser i mars

publicerad 9 april 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under mars har priserna inom dagligvaruhandeln ökat med 0,1 procent, enligt Matpriskollens undersökning. Det som gått upp mest i pris är mejeri- och kroppsvårdsprodukter.

När man jämfört cirka 43 000 produkter har 21 procent ökat i pris, 19 procent blivit billigare och resterande utan förändring. De kategorier som sett den största prissänkningen är grönsaker med 1,9 procent och frukt och bär med 3,9 procent. De varor som istället ökat mest är mejeriprodukter med 0,3 procent och kroppsvård med 0,4 procent.

Det är positivt för svenska folket efter ett par månader av prisökningar, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen och fortsätter:

Det beror bland annat på att det varit varmt och gynnsamt väder i länder runt Medelhavet, så skördar av till exempel tomater, gurka och apelsin har varit mycket bra vilket pressat priserna.

Sedan januari 2022 har matpriserna dock generellt ökat med cirka 23 procent – vilket är  historiskt höga siffror. Under 2024 har priserna ökat något, men legat mer stabilt jämfört med 2022. I februari ökade priserna i genomsnitt med 0,5 procent.

I början av året lät ICA meddela att man skjuter till en miljard kronor för att sänka priserna på tusentals varor, men enligt Mazur är detta ingenting som man har sett resultera i någon betydande påverkan på priserna. När svenska folket tillfrågas uppger de flesta att Willys och Lidl är de butikskedjor som har lägst priser.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!