Liberalerna vill att Sverige inför euron som valuta

publicerad 6 mars 2018

Nu går Liberalernas partiledare Jan Björklund ut och säger att man vill se att Sverige inför euron som valuta senast 2022.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som Jan Björklund propagerar för att Sverige ska införa euron för att ”fördjupa EU-samarbetet”.

Ingen annan enskild fråga avgör i så hög grad Sveriges ställning i det europeiska samarbetet. Det är i eurokretsen som alla viktiga ekonomisk-politiska beslut fattas. Euromotståndarnas huvudargument är att vi förlorar möjligheten att föra en självständig penning- och valutapolitik om vi går med i eurosamarbetet. Invändningen är riktig. Det är bara det att ett litet land som Sverige även utanför euron har en mycket begränsad självständighet”, skriver Björklund.

Debattartikeln är en del av Liberalernas så kallade ”EU-agenda 2022”. Utöver att Sverige ska införa euron vill partiet också att Sverige senast 2022 ska ingå i eurozonens bankunion och den europeiska åklagarmyndigheten.

Att Sverige står utanför eurozonens bankunion bidrog till Nordeas beslut att flytta sin centrala verksamhet till Finland. Banksamarbetets syfte är att reglera och kontrollera att stora banker bedrivs på ett seriöst sätt som garanterar långsiktig stabilitet”, skriver Björklund.

NyD kunde redan 2013 rapportera att Liberalernas (som då hette Folkpartiet) Birgitta Ohlsson ut och ville att Sverige skulle införa euron.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.