Konkurrens om turister kan leda till minskade krav på test och covidvaccin

publicerad 14 juni 2021
- av Sofie Persson
krav på covidvaccin
Kroatien har minskat kraven vid inresa.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samtidigt som de så kallade vaccinpassen förbereds att implementeras på EU-befolkningen finns samtidiga tendenser till att fler länder nu slopar krav på negativt covid-test och covidvaccin för att konkurrera om europeiska turister.

Det var under förra veckan som EU-parlamentet röstade igenom att de så kallade vaccinpassen kommer att användas i hela unionen, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Passen kommer att börja användas den 1 juli.

Vaccinpasset, eller gröna beviset som det också kallas, är i princip en identitetshandling som visar sjukdomshistorik, negativt eller positivt covid-test samt huruvida man är vaccinerad eller inte när man ska resa in i ett land.

Samtidigt väljer nu fler länder att slopa kraven på negativt covid-test och krav på covidvaccin – helt enkelt för att öka chanserna till fler turister, noterar bland annat Bonniertidningen DN.

Coronakrisen har slagit mycket hårt mot turistnäringen och även i nuläget har länder mycket olika krav för inresa och dessa kan också ändras snabbt. Att ta ett test inför en resa kan vara dyrt och dessutom tillkommer frågan om vilket test man ska ta. Hur det slutligen kommer att fungerar med vaccinationer och resa inom EU är trots försöken att implementera vaccinpassen ännu inte helt klart i praktiken.

Exempelvis Albanien är ett land som förra veckan meddelade att turister från bland annat EU-länder är välkomna utan vare sig vaccinationsintyg, bevis för att ha haft covid-19 eller något negativt covid-test. Landet har just nu endast en restriktion för inresande – att hålla avstånd på 1,5 meter.

I Montenegro gäller samma regler och dessutom välkomnar man nu ryska medborgare främst eftersom dessa tidigare utgjort en stor del av turistnäringen. Landets ekonomiminister Jakov Milatovic har också meddelat att om man skulle insjunkna i covid-19 kommer gratis sjukvård att erbjudas.

Även Kroatien har dragit ner på restriktionerna. Här räcker det om du testar dig vid ankomst och väntar max ett dygn på svar. Det räcker också om du endast tagit en vaccindos inräknat Pfizers och Modernas vacciner eller ryska Sputnik. Då behöver man inte testa sig.

Spanien har också släppt lite på kraven. Här behöver man inte längre ett negativt covid-test för att resa in i landet – om man inte kommer från ett så kallat högriskland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!