Ekonomi

”Kommunerna borde bojkotta kontantlösa banker”

Den tidigare rikspolischefen och landshövdingen i Östergötlands län, Björn Eriksson, är allt annat än nöjd med att allt fler svenska banker vägrar ta ut kontanter.

Björn Eriksson är idag ordförande för organisationen Säkerhetsbranschen.
Han tar bladet från munnen i en intervju med tidningen Östran och uppmanar kommunerna till att bojkotta de svenska banker som just nu vägrar ta emot kontanter.

– Bankerna vill ha mer korthantering eftersom de tjänar pengar på det. Det är det enkla skälet. Om fler kommuner ställde krav på att banker ska kunna ta emot och lämna ut kontanter skulle det sätta en effektiv press på bankerna att inte lämna handeln och lokalsamhällena ute i Sverige åt sitt öde, säger han.

Enligt Eriksson är bankernas förklaringar till varför kontanterna slopas ologiska och är ”närmast ett hån mot konsumenter, företag och kommunerna”.

En annan sak som Björn Eriksson lyfter ett varningens finger för är vad som bankerna kan göra när kontanterna försvinner, eftersom de äger kortföretagen.

– Bankerna äger kortföretagen och om kontanterna försvinner kan bankerna helt godtyckligt höja kortavgifter, börja ta insättning- och uttagsavgifter och motivera det med höjda kostnader som inte behöver redovisas.

 

Läs även:
Wallenbergs SEB rättsfall när privatbankernas ”fuskpengar” ifrågasätts
Rätten till kontanthandel hotas

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!