Kokain på väg att bli Colombias främsta exportvara

publicerad 20 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kokain kan snart ta över oljan som Colombias främsta exportvara, menar experter. Det beror dels på att oljeutvinningen minskat samtidigt som kokainproduktionen fortsatt att öka i landet.

Colombias kokainproduktion ökade till en rekordnivå på 1738 ton förra året. Samtidigt ökade mängden mark som används för att odla kokabusken, råvaran för att tillverka drogen, med 13 procent under förra året.

Samtidigt har landets främsta exportvara olja minskat med 30 procent under första halvan av 2023, rapporterar  Bloomberg. Det innebär att kokain nu är mycket nära att nå upp i samma omsättningsnivåer som oljan.

Vi uppskattar att exportintäkterna från kokain ökade till 18,2 miljarder dollar 2022 – inte långt efter oljeexporten på 19,1 miljarder dollar förra året, säger Bloombergs ekonom Felipe Hernandez.

Trots att regeringen fortgående förstör laboratorier där drogen tillverkas verkar det inte stoppa den ökade tillverkningen och exporten. Colombias president Gustavo Petro konstaterar att kokain under mycket lång tid varit en av de främsta exporterna i landet och att detta bland annat är en följd av att ekonomin i hög grad utgår från råvaruutvinning och inte från mer avancerad produktion.

Kokain har flera gånger varit Colombias främsta exportvara, och om inte det, så den näst största; allt beror på de internationella priserna på båda produkterna, kommenterar Petro.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!