Kina vill bygga svensk järnväg på rekordtid

publicerad 1 september 2015
Foto: Khalidshou/CC BY 3.0
Foto: Khalidshou/CC BY 3.0

Kina säger vilja bygga järnväg i Sverige. Enligt en hemlig offert till riksdagens trafikutskott ska det dels vara billigare och byggas snabbare än vad som tidigare planerats.

Det kinesiska företaget China Railway Construction erbjuder sig att bygga den planerade höghastighetsjärnvägen i Sverige. Erbjudandet skulle kosta 25 miljarder mindre än vad Trafikverket beräknat och kunna byggas dubbelt så fort, avslöjar SVT.

China Railway Construcion vill bygga järnvägen på broar fem meter ovanför marken. Det skulle innebära att stora markytor inte behöver byggas, jämfört med om järnvägen byggts på marken.

De påstår ju att de kan bygga hela det svenska höghastighetsnätet på bara fem år och det är väldigt intressant för oss. Vi får ju granska deras påståenden, men vi ser ju att de själva bygger sina egna järnvägar i sitt eget land och i andra länder med hög hastighet, säger Karin Svensson-Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, till SVT.

Om bara någon vecka kommer riksdagens trafikutskott att bege sig till Kina och Japan för att studera höghastighetståg och fungerande tågtrafik.

Fotnot: Uppgifterna till SVT har inte visat sig stämma. Ordföranden i riksdagens trafikutskott Karin Svensson-Smith (MP) har erkänt att hon ljugit om att det inte finns någon offert.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!