Inte tillräckligt stöd i Schweiz för att stoppa privata bankers pengaskapande

publicerad 15 juni 2018
- av Alexander Almqvist
Schweizisk franc, landets valuta

Det blev ett nej i den schweiziska folkomröstningen kring frågan om privata bankers rätt att ”skapa pengar”, eller om det är någonting som bara landets centralbank får göra.

Folkomröstningen ägde rum efter att en namninsamling angående bankreform nådde fler än 100 000 godkända underskrifter. Frågan som schweizarna fick säga till om var huruvida även privata banker ska få fortsatt rätt att ”skapa pengar” eller om detta bara ska få göras av centralbanken och privata banker bara får låna ut pengar.

På söndagen röstades förslaget ner i folkomröstningen med en klar majoritet. Över 75 procent av de som deltog i omröstningen motsatte sig den föreslagna bankreformen, rapporterar CNN.

Om beslutet hade gått igenom skulle det bli unikt då så gott som alla privatbanker idag tillämpar kryphålet att skapa pengar (så kallade fiatpengar) genom krediter i samband med att de lånar ut pengar eftersom kapitaltäckningskraven är så gott som avskaffade.

I ett unikt svenskt rättsmål från 2013 hävdade en EU-advokat rätten mot Wallenbergs SEB att inte returnera de pengar som banken beviljade honom i form av krediter efter som de ursprungligen aldrig innehavt dem. Rätten fann dock att SEB inte gjort något fel som utnyttjade kryphålet i lagen.

 

Ett kortare videoklipp förklarar nedan effekten av att privata banker tillåts att skapa pengar genom krediter utan att ha riktig täckning för dem (fractional reserve banking).Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.