Ingves: Utred om Riksbanken och FI ska slås ihop

publicerad 12 juni 2013

Riksbankschefen Stefan Ingves vill att Riksbanken sköter makrotillsynen. Han vill även se över möjligheterna att slå ihop Riksbanken med Finansinspektionen (FI).

Stefan Ingves Foto: Sveriges Riksbank
Stefan Ingves. Foto: Sveriges Riksbank

Förtydligandet från riksbankschefen kom under onsdagen med en debattartikel i Dagens Industri och ett remissvar från i måndags. Han opponerar sig mot Finanskriskommitténs förslag om att låta två myndigheter dela på ansvaret för makrotillsynen.

När Stefan Ingves talade vid Nationalekonomiska föreningens årsmöte på Handelshögskolan i Stockholm frågade han om det inte är dags att sammanföra Riksbanken med FI. Enligt Dagens Industri konstaterade Ingves att argumenten för att på sikt slå ihop myndigheterna är många.

 Det är bra därför att det här är väldigt, väldigt komplicerade frågor. De kräver ett nära samarbete. Vi lever i en värld där det är väldigt mycket makro och mikro. Då gäller att dra i alla de resurser som finns för att åstadkomma beslut på det här området, sade han.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.