Ekonomi

Hysterin efter kontantlöshet drabbar turismen i Sverige

Dyra kortavgifter och integritetsaspekten är två bekymmer som drabbar turister i Sverige när allt fler handlare vägrar kontantbetalningar

Det blir allt fler handlare och restauranger som vägrar ta emot kontanta betalningar i Sverige. Detta har nu börjat drabba utländska turister som ofta vill handla kontant på sin resa.

Restaurangbranschen har börjat göra som bankerna. De vägrar helt enkelt att ta emot sedlar och mynt som är lagliga betalningsmedel i Sverige. Detta har börjat få negativa effekter för svensk turism, skriver Dagens Industri.
Enligt enligt Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden, som marknadsför Sverige utomlands på uppdrag av staten och besöksnäringen, är det många tyskar och britter som vill kunna göra sina småköp med hjälp av kontanter.

Motivet är både att slippa avgifterna som bankerna tar ut vid kortköp, men också att man önskar slippa bli kartlagd vid varenda litet köp man gör.

Även svenska betalningssystem såsom Swish stänger ute turister när handlare samtidigt vägrar kontanter.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!