Hysterin efter kontantlöshet drabbar turismen i Sverige

publicerad 27 maj 2018
Dyra kortavgifter och integritetsaspekten är två bekymmer som drabbar turister i Sverige när allt fler handlare vägrar kontantbetalningar

Det blir allt fler handlare och restauranger som vägrar ta emot kontanta betalningar i Sverige. Detta har nu börjat drabba utländska turister som ofta vill handla kontant på sin resa.

Restaurangbranschen har börjat göra som bankerna. De vägrar helt enkelt att ta emot sedlar och mynt som är lagliga betalningsmedel i Sverige. Detta har börjat få negativa effekter för svensk turism, skriver Dagens Industri.

Enligt enligt Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden, som marknadsför Sverige utomlands på uppdrag av staten och besöksnäringen, är det många tyskar och britter som vill kunna göra sina småköp med hjälp av kontanter.

Motivet är både att slippa avgifterna som bankerna tar ut vid kortköp, men också att man önskar slippa bli kartlagd vid varenda litet köp man gör.

Även svenska betalningssystem såsom Swish stänger ute turister när handlare samtidigt vägrar kontanter.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.