Den multinationella investmentbanken Goldman Sachs inrättade en fond med kinesiska statliga pengar för att förvärva ett antal amerikanska och brittiska företag – inklusive ett bolag som tillhandahåller cybersäkerhetstjänster för den brittiska regeringen.
Trots ökade spänningar mellan Peking och Washington har investmentbanken gjort sju affärer med pengar från en privat investerings- och ”partnerskapsfond” på 2,5 miljarder dollar. Investmentbanken skapade fonden med China Investment Corporation (CIC) 2017, rapporterar Financial Times och hänvisar till personer med direkt kunskap om fondens verksamhet.
CIC grundades 2007 för att investera kinesiska statliga medel och hade 1350 miljarder dollar i tillgångar i slutet av 2021. Enligt deras webbplats investeras nästan hälften av CIC:s globala portfölj i alternativa tillgångar som investeringsfonder.
China-US Industrial Cooperation Partnership Fund inrättades under Donald Trumps statsbesök i Peking, för att ta itu med Washingtons oro över en obalans i handeln mellan USA och Kina genom att investera kinesiska statliga medel i amerikanska företag.
Enligt FT omfattade transaktionerna en rad olika sektorer, bland annat spårning av globala leveranskedjor, molntjänster, läkemedelstester, tillverkningssystem för artificiell intelligens, drönare och batterier till elfordon.
2021 använde Goldman Sachs fonden med CIC för att förvärva LRQA, inspektions- och cybersäkerhetsdivisionen inom den brittiska sjöfartsklassificeringsgruppen Lloyd’s Register. LRQA är specialiserat på inspektions- och certifieringstjänster och verkar inom sektorer som flyg, försvar, energi och hälso- och sjukvård.
I verksamheten ingår cybersäkerhetsgruppen Nettitude, ett företag som specialiserat sig på ”etisk hacking” och som är en godkänd tjänsteleverantör för den brittiska regeringen och bidrar till att ”stärka regerings- och försvarsorganisationer över hela världen”, enligt företagets webbplats.
”Kina står för 40 % av den globala certifieringsmarknaden och vi är för närvarande underrepresenterade där, vilket är något vi försöker åtgärda delvis med hjälp av fonden”, kommenterar LRQA:s talesman.
I ett uttalande till FT säger Goldman Sachs att ”samarbetsfonden är en amerikansk fond som drivs av en amerikansk förvaltare, och förvaltas i enlighet med alla lagar och förordningar”. Banken tillade att den ”fortsätter att investera i amerikanska och globala företag och hjälper dessa att öka sin försäljning på den kinesiska marknaden”.