Globala statsskulden går mot 675 000 miljarder

Maktkoncentrationen hos storbankerna

publicerad 12 april 2022
- av Sofie Persson
Deutsche Bank i Frankfurt.

De globala statsskulderna kommer troligen att öka rekordartat under 2022. En ny rapport visar att skulderna kan komma att överstiga 71,5 biljoner dollar.

Tragedin som utspelar sig i Ukraina kommer sannolikt att pressa västerländska regeringar att låna mer för att finansiera ökade försvarsutgifter, säger Bethany Payne, portföljförvaltare för globala obligationer på Janus Henderson till CNBC.

I den årliga rapporten från den brittiska kapitalförvaltningsgruppen Janus Henderson förutspås att de globala statsskulderna kommer att stiga med 9,5 procent under 2022. Skulderna skulle därmed öka till rekordhöga 71,5 biljoner dollar, motsvarande cirka 675 biljoner svenska kronor eller 675 000 miljarder.

Pandemin har haft en enorm inverkan på statens upplåning och efterverkningarna kommer att fortsätta ett tag ännu. Tragedin som utspelar sig i Ukraina kommer sannolikt också att pressa västerländska regeringar att låna mer för att finansiera ökade försvarsutgifter.

De nya statliga lånen förväntas ligga på runt 10,4 biljoner dollar och ökningen drivs på av främst USA, men också av Kina och Japan. Däremot kommer troligen även övriga länder att behöva öka sin statsskuld under året.

Under 2021 ökade de globala statsskulderna med 7,8 procent till 65,4 biljoner dollar.

Noteras kan i sammanhanget att den gigantiska globala skulden i hög grad är en naturlig följd av penningsystemet som det är uppbyggt – där den absoluta merparten av alla pengar som används i världen idag skapas i form av räntebärande skulder när banker utfärdar lån.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.