Företag ville bli “klimatsmart” – nu tiodubblas elräkningen

Energikrisen

publicerad 8 september 2022
- av Redaktionen
Cajsa Lundberg tror inte att familjeföretaget finns kvar till jul.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Familjeföretaget Lundbergs Pressgjuteri har storsatsat på grön omställning för att nå statens energipolitiska mål. Nu konstaterar ägaren att man betalar lika mycket i månaden för elen som man tidigare gjorde under ett helt år – och att man snart tvingas lägga ner verksamheten om någon förändring inte sker.

– Det är sorgesamt och bittert, konstaterar Cajsa Lundberg, vd för det företag som familjen drivit i tre generationer.

– Hade jag vetat vart priset kunde ta vägen det är klart då hade jag tagit andra beslut – då hade jag aldrig gjort den här gröna omställningen så är det ju, tillägger hon.

I en intervju med skattefinansierade SVT framförs att man aktivt gjort allt man kan för att anpassa verksamheten efter statens klimatmålsättningar och övergett maskiner som drivs med fossila drivmedel till förmån för maskiner som drivs med el – någonting man nu straffas för.

– Vi kommer att ha uppfyllt statens energipolitiska mål: CO2-fritt och ha sparat 50 procent av vår energi, det kommer vi att ha uppnått 2024. Den här smällen som kommer nu med elpriserna – den tar död på det. Vi finns inte här till jul om det här fortsätter.

Tidigare hade Vrigstadsföretaget 1-2 miljoner i elkostnader per år – nu betalar de istället samma summa per månad, någonting som är ohållbart i längden.

Lundberg poängterar vidare att elpriserna inte bara påverkar hennes företag utan slår hårt mot all processindustri i landet. Hon är övertygad om att de skenande elpriserna kommer att påverka många företags vilja att bli mer ”klimatsmarta”.

– Det skickar en dålig signal för de som tänker göra den gröna omställningen och de nya gröna investeringarna som måste göras. Hur ska man våga göra det med tanke på att detta kan hända? Vi klarar inte driften och vi klarar inte att betala elräkningen för den omställningen vi har gjort. Det finns inga pengar kvar till att fortsätta, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!