Elbolaget: ”Kontakta din bank för att klara vintern”

Energikrisen

publicerad 2 september 2022
- av Redaktionen
Björn Sjöström, vd Varberg Energi.

Varberg Energi uppmanar sina kunder att skaffa en buffert på 50 000 kronor för att klara elkostnaderna i vinter. Den som inte har råd uppmanas att försöka låna pengar av banken.

Regeringens beslut att införa ett importstopp av energi från Ryssland får allt mer extrema konsekvenser för den svenska befolkningen. Energibolaget Varberg Energi konstaterar nu att många kan få problem att betala för el och värme i vinter. De som inte har råd att skaffa en ordentlig buffert uppmanar man att låna från sin bank.

Så som marknaden prissätter vinterns elpriser får man räkna med ett rörligt elpris som är tre–fyra gånger så högt som förra vintern (åtminstone i södra Sverige). För er som har ett rörligt avtal innebär detta att om ni då hade enstaka månadsfakturor på 5 000–10 000 kronor lär motsvarande faktura denna vinter ligga på i storleksordningen 15 000–40 000 kronor. För att inte hamna i ett hopplöst läge när vinterns elräkningar dimper ner i brevlådan/inboxen bör därför den genomsnittliga villaägaren redan nu sätta av en buffert på cirka 50 000 kronor. Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu”, skriver Varberg Energi i sitt nyhetsbrev.


Annonser:


Man tipsar också om att ta exempelvis kortare duschar, ha lägre inomhustemperatur, elda med vedkamin, byta till fjärrvärme om det går, isolera huset, byta fönster och annat som kan spara energi.

– Vi valde att formulera oss ganska skarpt denna gången. Det är för att uppmärksamma folk om att situationen kan bli ganska allvarlig i vinter. Vi hoppas att det inte blir så, men det kan bli så. Då bör man vara förberedd och inte överraskas, säger Varberg Energis vd Björn Sjöström till Varbergs Tidning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.