Drivmedelspriserna fortsätter stiga kraftigt

Det nya kalla kriget

publicerad 9 mars 2022
- av Sofie Persson
Circle K-bensinstation i Warszawa, Polen.

Drivmedelspriserna fortsätter att öka i Sverige. Nu ligger dieselpriset på över 28 kronor/litern och bensinen på över 23 kronor/litern.

Priserna för drivmedel fortsätter att öka chockartat i landet. Dieselpriset steg med 1,5 kronor under gårdagen och klättrar upp ytterligare 1,25 kronor idag. Nu ligger priset på över 28 kronor litern. Sedan årsskiftet har dieselpriset ökat med över åtta kronor.

Bensin fortsätter också att öka i pris och kostar nu över 23 kronor litern.

Jessica Alenius, vd för Drivkraft Sverige, drivmedelsföretagens branschorganisation, menar att man inte vill göra några säkra prognoser om framtidens priser men att det finns en ”uppenbar risk för ytterligare prishöjningar” framöver, säger hon till Schibstedägda SvD.

Anledningarna till att det sannolikt kommer ytterligare chockhöjningar i år är bland annat kriget i Ukraina och sanktioner mot Ryssland. På flera håll kräver man nu att regeringen gör någonting åt de höga priserna, då många har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Jag utesluter inte att vi kan behöva ha krispaket i någon mening kopplat till en del. Men just nu är det osäkert, vad blir effekterna? Vi är två veckor in i kriget, säger finansminister Mikael Damberg till Ekot.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.