Det här spelet har genererat mer pengar än vad en Hollywoodfilm någonsin gjort

publicerad 8 maj 2018
- av Markus Andersson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hur mycket kan ett tv- och dataspel egentligen inbringa i inkomster? Inte mer än Hollywoods storfilmer tänker du kanske. Faktum är att spelbranschen kört om filmbranschen med hästlängder.

Grand Theft Auto (GTA) är en för många välkänd spelserie där man som biltjuv utför en rad mindre laglydiga uppdrag i ett “open world”-scenario.

Den femte utgåvan av spelet som först släpptes till tv-spelskonsoler för att sedan släppas till PC har blivit omåttligt populärt. Spelet hade en produktionskostnad på svindlande 1 miljard svenska kronor och en del kanske hade frågat sig om utvecklarna Rockstar Games någonsin skulle få tillbaka sina slantar.

Dessa farhågor kunde dock snabbt avfärdas. Redan i april 2016 kunde Nya Dagbladet rapportera att spelmakarna dragit in hela 4 miljarder kronor endast i så kallade mikrotransaktioner där spelarna erbjuds att köpa små tillägg och extrautrustning i spelet.

Spelet som lanserades 2013 har sålts i hela 90 miljoner exemplar. Totalt har nu spelet inbringat hela 50,3 miljarder kronor. Detta kan jämföras med filmen Avatar som är världens mest inkomstbringande film med sina 23,5 miljarder kronor.

Endast sett till antalet sålda exemplar får GTA V se sig slaget av Minecraft som sålts i totalt 144 miljoner exemplar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!