Cementbrist ställer Sverige inför omfattande byggstopp

publicerad 22 juli 2021
  Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

  Redan i november bedöms 3 av 4 nya bostäder inte kunna byggstartas på grund av en förestående cementbrist i Sverige.
  Läget är mycket allvarligt. Sverige står inför ett omfattande byggstopp, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

  Mark- och miljööverdomstolens har beslutat avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Enligt en ny konsekvensanalys av branschorganisationen Byggföretagen står Sverige med detta inför ett omfattande byggstopp där flera stora infrastrukturprojekt ser ut att stoppas eller fördröjas.

  Brytningstillståndet löper ut i oktober, men redan i november bedöms cementlagret ta slut. Slitetillverkningen står för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige och kan inte ersättas med import i de volymer som behövs beroende på tillgång hos andra leverantörer, logistiksystem och tekniskt kravställande – en omställning som tros kunna ta upp till flera år att få på plats.
  Det finns inga rimliga alternativ till den idag, säger Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong, i en kommentar till Byggföretagen.

  Johan Lindholm som är förbundsordförande för Byggnads går så långt som att säga att den förestående krisen för byggbranschen är ”värre än den kris vi hade i början av 90-talet”, och ett byggstopp bedöms kunna ha betydande konsekvenser för sysselsättningen i Sverige.

  Byggbranschens andel av den svenska ekonomin är cirka elva procent räknat i BNP.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!