Brittisk bostadsbubbla allt närmare

publicerad 30 september 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att Storbritanniens premiärminister David Cameron under söndagen offentliggjort ett låneprogram varnar många för att det kan leda till att huspriserna sjunker och att bostadsbubblan spricker.

Cameron förklarade att köphjälpsprogrammet kallat ”Help to buy” ska låta lågavlönade att kunna låna upp till 95 procent av priset på bostaden.

”Lita på centralbanken”
Premiärministern uppmanade även folk att sätta sin tillit till Bank of England, Storbritanniens centralbank och motsvarighet till den svenska Riksbanken. Han avfärdade dessutom alla påståenden om bostadsbubblan.

– Bank of England har klargjort att det inte existerar en bubbla. Bostadsmarknaden återhämtar sig för tillfället från ett lågt utgångsläge, sade Cameron i en intervju med BBC.

Kritiserat förslag
Kritiker menar att de statsunderstödda lånen kan skynda på den kurs som Storbritannien är på, det vill säga på väg mot en bostadsbubbla. Om en bostadsbubbla spricker leder det till en ekonomisk katastrof som i USA 2008. Människor har då lån som övergår värdet på hemmet.

– Om David Cameron är seriös med att hjälpa första-gången-köpare borde han investera i att bygga mer prisvärda bostäder, sade parlamentsledamoten Ed Balls.

– Den stigande efterfrågan på bostäder måste matchas med det stigande utbudet. Under den här regeringens styre har bostadsbyggandet nått sin lägsta nivå sedan 1920-talet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!