Bostadsbristen

Bostadsbrist i Stockholm – och nästan hela landet

publicerad 20 maj 2019
Bostadsbyggandet kan inte tillnärmelsevis mätta den skriande bostadsbristen i landet.

240 av Sveriges 290 kommuner uppger att de har ett underskott på bostäder. I Stockholms län råder det bostadsbrist i samtliga 26 kommuner.

I årets bostadsmarknadsenkät som släpptes tidigare i veckan framkommer det att 83 procent av de svenska kommunerna inte har tillräckligt med tillgängliga bostäder på den lokala bostadsmarknaden. I storstadsregionerna och större högskolekommuner gäller det samtliga kommuner.

Det är bara fyra kommuner i landet som har angett att de har ett överskott på bostäder och de allra flesta kommuner uppger att de är i stort behov av nya hyresrätter, framför allt större sådana. 46 kommuner uppger att deras bostadssituation är i balans, skriver Boverket.
Ungdomar är fortsatt den grupp som har svårast att hitta ett boende och problemet kvarstår trots att bostadsbyggandet har ökat. 221 kommuner uppger också att de har svårt att hitta bostäder för alla nyanlända invandrare som kommer.

En tredjedel av kommunerna uppger att man inte kommer kunna ta fram tillräckligt många särskilda bostäder för äldre inom fem år.

Kritik riktas vidare mot att de bostäder som finns tillgängliga främst i storstäderna, har alldeles för höga prislappar och att det behövs billigare bostäder som människor har råd med.

– Bostadsbristen drabbar inte alla. För den med mycket pengar finns många bostäder att välja bland i alla Stockholmskommuner. De som drabbas är de som på en balanserad bostadsmarknad borde kunna lösa sin bostadssituation, säger Henrik Weston som är utvecklingsledare för bostadsfrågor på Länsstyrelsen i Stockholm till Mitt i Stockholm.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!