Bensinupproret ordnar stor demonstration

De höga bränslepriserna

publicerad 13 september 2019

Beskedet om att bränslepriset åter skall höjas har fått medlemmarna i Bensinupproret 2.0 att ilskna till igen. Till den planerade demonstrationen på Sergels torg väntas nu tusentals ansluta sig. Det skriver AB.

Bensinupproret är en protest mot de ständigt höjda bränsleskatterna. På bara några veckor fick gruppen tusentals medlemmar. Nu är över 630 000 personer med i gruppen.

I veckan – i samband med riksdagens öppnande – rapporterades det, att bränsleskatten skall höjas igen vid årsskiftet. Prisökningen hamnar på 15 öre per liter bensin och 10 öre per liter diesel. Samtidigt skall mer biodrivmedel blandas i bränslet.

– Även om det här är en automatisk höjning och ett beslut som fattades redan i januari, hade vi hoppats att de skulle backa. Men regeringen fortsätter att följa sin linje. Det här innebär att man än en gång inte lyssnar på vad merparten av Sveriges befolkning vill, säger ordföranden i Bensinupproret 2.0, Peder Blohm Bokenhielm.

I somras skapade Bensinupproret föreningen “Uppror” för att lättare kunna bedriva opinionsarbete. För närvarande har föreningen runt 5000 medlemmar, men ökar kontinuerligt.

– Efter beskedet i går blev det en rejäl skjuts i medlemsansökningarna och mycket aktivitet på föreningssidan, säger Blohm Bokenhielm.

Han tror att det innebär, att den planerade demonstrationen mot den höjda bränsleskatten på Sergels torg i Stockholm den 20 september kommer att samla tusentals.

Förutom Bensinupproret kommer till exempel företrädare och medlemmar från Inlandsupproret och Försäkringskassaupproret att närvara vid demonstrationen den 20 september.

– Lägger vi ihop alla medlemmar är vi närmare en miljon människor. Jag tror vi får en stor genomslagskraft. Vi märker av ett starkt intresse och folk kommer till Stockholm från hela landet.

Planen är att samlas på Sergels torg. Efter att de olika grupperna har hållit tal rör sig ett demonstrationståg mot riksdagen för att lämna över protestlistor och krav.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!