Ekonomi

Anställda: H&M är en sekt

I en bok om klädjätten H&M och dess ägare Stefan Persson vittnar anställda om en sjuk företagskultur som premierar ja-sägare och där de som vågar säga ifrån riskerar att bli av med jobbet.

”The big boss – så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person” är skriven av journalisterna Erik Palm och Jonas Alsgren. I boken har mer än 100 nuvarande och tidigare medarbetare på klädkedjan intervjuats, och många av dessa är mycket missnöjda med företaget.
Det är som en sekt. Om man ska vara kvar på H&M så ska man bara säga ja och hålla med dem som bestämmer, säger exempelvis inköpsassistenten Katarina på huvudkontoret.

Det framkommer också uppgifter om att företaget håller sig med privata hälsoregister och att många anställda känner sig ständigt stressade men samtidigt inte vågar klaga på arbetsbördan.

Företaget har enligt Omni svarat att de tar starkt avstånd från boken och menar att man inte känner igen sig i beskrivningen som de anställda ger av H&M.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!