Anställda: H&M är en sekt

publicerad 6 december 2019
- av Isac Boman

I en bok om klädjätten H&M och dess ägare Stefan Persson vittnar anställda om en sjuk företagskultur som premierar ja-sägare och där de som vågar säga ifrån riskerar att bli av med jobbet.

”The big boss – så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person” är skriven av journalisterna Erik Palm och Jonas Alsgren. I boken har mer än 100 nuvarande och tidigare medarbetare på klädkedjan intervjuats, och många av dessa är mycket missnöjda med företaget.

Det är som en sekt. Om man ska vara kvar på H&M så ska man bara säga ja och hålla med dem som bestämmer, säger exempelvis inköpsassistenten Katarina på huvudkontoret.

Det framkommer också uppgifter om att företaget håller sig med privata hälsoregister och att många anställda känner sig ständigt stressade men samtidigt inte vågar klaga på arbetsbördan.

Företaget har enligt Omni svarat att de tar starkt avstånd från boken och menar att man inte känner igen sig i beskrivningen som de anställda ger av H&M.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.