Den första omgången med amerikanska japaner på väg till koncentrationslägret Manzanar i Kalifornien, USA 1942

Det judiska lidandet är inte exklusivt

Publicerad 27 januari 2015, uppdaterad kl. 19:04

Det förekom övergrepp mot människor av judisk börd i stor omfattning under andra världskriget. Men det judiska lidandet är inte exklusivt och det finns en fara i att upphöja en viss grupps lidande över andras. Majoriteten av dem som våldtogs, mördades eller svalt ihjäl under andra världskriget var inte av judisk börd.

Skulle de vara nämnvärt bättre att få sin kropp sönderbränd av amerikanska atombomber eller av de allierades brandbomber över tyska städer? Skulle de amerikanska japaner som sattes i koncentrationsläger i USA känna sig mindre utpekade än judarna i Tyskland?

Inte heller kan vi fira att eländet tog slut 1945. Tvärt om var lidandet enormt bland annat i de sovjetiskt kontrollerade territorierna där grymma fångläger var i full drift många år efter andra världskrigets slut och många tyskar drevs också på flykt vilket resulterade i miljoner döda långt efter att “freden” utropats av segermakterna 1945. Många gånger med etniska motiv.

Annons:


En annan form av lidande som kan upprepas och upplevas idag av generationer som inte ens var födda under andra världskriget är skulden och skammen för det som skedde under kriget. Har dessa generationer en skuld i något som skedde innan de fötts? Och finns det något intresse av att befria de berörda ifrån skuld och skam ifrån alla inslag av krigspropaganda och överdrifter som förkom efter kriget? Såsom påståendet att tyskarna skulle ha gjort tvål av döda judar i koncentrationslägren vilket senare tydligt avfärdats av den israeliske historiker som själv tidigare varit källa till uppgiften om denna myt i våra skolors undervisningsböcker.

Trots att det gått 70 år sedan andra världskrigets slut har ännu långt ifrån all krigspropaganda skingrats ifrån allmänhetens uppfattning. Samtidigt har det under varje årtionde sedan dess pågått nya krig runt om i världen. Det land, USA, som ofta kallats “världens största demokrati” för ännu denna dag krig på flera håll runt om i världen och har så sent som under 2000-talet använt radioaktiva och kemiska vapen.

Det föds idag fortfarande barn i Irak med grova missbildningar efter att “moderna demokratiska länder” utövat sin vapenmakt.

Det judiska lidandet är inte exklusivt.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Olof

  Jag blev förbluffad när jag läste om hur många saker som faktiskt visat sig vara just myter ifrån andra världskriget och särskilt vad gäller anklagelser mot tyskarna.

  Om detta har fredsaktivisten och pacifisten Åke Sandin skrivit mycket om till ett högt pris pga. starka reaktioner ifrån judiskt håll. Flera av hans gamla inlägg där källhänvisningar till bland annat bakgrunden till den seglivade “tvålmyten” omnämns går att läsa här: http://vedebesegrade.blogspot.se/

 • FF AB
 • jonmayon

  Det vore politiskt vettigt och historiskt korrekt om man nångång släppte debatten, om vad som egentligen hände i de tyska fånglägren, fri. Dödstalen i dem är väldigt omdebatterade, bland annat..

  se t.ex.
  debatingtheholocaust.com/chapter_1

  • buscador

   Det finns ett axiom i detta universum som lyder: sanningen utplånar lögnen!
   Alltså, det som ältas ad infinitum måste innehålla en lögn.

 • AAAkeS

  Inte att förglömma nordamerikas naturfolk, som krigade emot en 300-årig invassion med resulterande kanske 60 miljoner döda.

 • Disqus

  Har nyss upptäckt Nyadagbladet och läser kommentarer m m för att bilda mig en uppfattning vartåt det lutar. Anser mig vara en person som kan tänka själv.

 • plexgear

  Nu var det ju inte Oppenheimer som “uppfann” atombomben! Den var ett resultat av forskning gjord i framförallt Tyskland före kriget och den kunskapen kom till USA via forskare som flydde från nazityskland! Oppenheimers uppgift var den som samordnare mellan forskare och tekniker till en färdig bomb. Angående förintelsen tyder allt på att siffrorna är ordentligt överdrivna och en ordentlig historisk genomgång vore på plats!

 • Kasylmasi

  Jag har släktingar som suttit i koncentrationsläger för att ha varit kritiker, krigsfångar eller på något annat sätt råkat ut för angiveri. Ett par släktingar blev, tillsammans med alla män i byn, utkörda till en skog, fick gräva sina gravar, blev bajonetterade så att de föll i graven och de som ändå överlevde sköts. Vi fick mark och tillgångar beslagtagna, först av tyskarna, sedan resten av kommunisterna. Vi är inte judar, men vi finns inte med i statistiken s.a.s. När vi försökte få tillbaka det vi hade fått beslagtaget fick vi svaret att det var endast judar som fick det. Sedan fanns det olika typer av koncentrationsläger. Det fanns s.a.s. olika nivåer i helvetet.
  När jag växte upp fick jag följande förhållningsregler; kritisera inte och skoja inte om de som styr. Var en “god kommunist” så kommer allt att gå bra. Annars kan vi alla hamna i Sibirien och kommer aldrig mer tillbaka. Alla visste att man riskerade bli deporterad till Sibirien, eftersom det var vanligt, och kom man dit var det en säker död. Överlevde man kom man ändå aldrig därifrån. Det här var vanligt och de 6 miljoner judar som (utan rätt) mördades av tyskarna är en bråkdel jämfört med de miljoner ryssar och östeuropéer som mördades av ryssarna. Men det pratar man inte om.

 • dutten99

  Oavsett om USA som kallar sig demokrati eller fredsbevarare, så är det dags att stryka
  ett streck över det som har hänt och bygga upp något helt nytt. Ett humant samhälle grundat i empati.
  Som vi har det nu kan vi inte ha det och det kommer att kollapsa av sig självt.
  Så varför inte börja NU med att ta reda på hur vi kommer fram till fred?
  En garanti för allas överlevnad och respekt för individen.

 • buscador

  Eftersom vissa banker finansierade båda sidor i kriget och det största tappet i människoliv ligger på den etniskt vita sidan, kan frågan ställas, vilken var avsikten med kriget?

 • Pingback: Levande historia? | Jan Millds blogg()

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend