MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 14 maj 2025

onsdag 14 maj 2025


Goda skäl att undvika palmolja

Vad är egentligen palmolja och varför har den så dåligt rykte? Sofie Persson har gjort en sammanställning om varför oljan är skadlig, men belyser också fördelarna med den.

publicerad 17 december 2018
– av Sofie Persson

Oljan utvinns ur oljepalmen, ett träd som kan bli 30 meter högt och bildar en fruktställning som kan väga upp till 50 kg och har tusentals småfrukter. Det är från frukten palmoljan utvinns. Idag finns den i de många livsmedel, smink, hygienprodukter, ljus och mycket annat. Anledningen till att den är så populär är för att den är billig, smakneutral och dessutom har lång hållbarhet. De två störta producenterna är Malaysia och Indonesien som tillsammans står för cirka 87 % av all palmolja.

En plantagearbetare lastar knippen med palmoljefrukter på en lastbil. Foto: Greg Girard/CIFOR/CC BY-NC-ND 2.0

Palmoljans baksidor

Det finns många problem med palmolja. Ett problem är hur produktionen av den påverkar miljön. Väldigt mycket regnskog har skövlats ner för att göra plats för oljepalmsplantage och därför förstört mycket för djur och natur. Regnskogarna utgör cirka 7 % av jordens landyta, men hälften av alla arter finns här. Så försvinner regnskogarna helt försvinner även hälften av jordens fauna och flora.

I Indonesien och Malaysia så anläggs också plantager på så kallad torvmark, när de odlas upp genom dränering frigörs stora mängder markbundet kol som koldioxid och bidrar därför till den globala uppvärmningen. Ofta använder man dessutom svedjebränning vid uppodlingen vilket har lett till många större bränder.

För varje hektar regnskog som omvandlas till oljeplantage frigörs 174 ton kol, där nästan allt går rakt ut i luften som koldioxid. Det motsvarar koldioxidutsläpp från cirka 530 flygpassagerare på en längre flygning.

Bränt palmoljeplantagefält i Brasilien. Foto: Victor Barro/CC BY-NC-ND 2.0

Ett annat problem är att det är hemskt dåliga arbetsmiljöer på oljeplantagen. För det första måste lokalbefolkningen fösas undan när de bygger nya plantager men arbetarna blir också ofta utnyttjade. Enligt Amnesty International sker det barnarbete på plantagen, så unga som 8 år kan arbetarna vara i Indonesien. Det giftiga bekämpningsmedlet parakvat används också flitigt och arbetarna tvingas jobba med det utan skyddsutrustning. Lönen kan vara så låg som 25 kronor om dagen och arbetspassen är långa.

Att palmolja inte är särskilt hälsosamt har vi hört tidigare, det innehåller mycket mättat fett och det är inte bra att äta för mycket av det. Men 2017 gick EU och Livsmedelsverket ut med att palmolja kan innehålla cancerframkallande ämnen. Ämnena bildas när oljan raffineras, alltså hettas upp.

Se upp för kakor, glass och många andra livsmedel där tillverkarna bytt ut de klassiska råvarorna mot den skadliga palmoljan. Foto: JJ Hall/CC BY-NC 2.0

Palmoljans fördelar

Men det finns också fördelar med palmolja. Oljepalmen är väldigt produktiv. Den ger fem gånger så mycket olja som raps och tio gånger så mycket som soja. De är också lättskötta, de kräver inte konstgödsel eller särskilt mycket bevattning. Den är också flerårig, vilket betyder att marken inte behöver plöjas. Även om arbetsförhållandena oftast är dålig så skapar det arbeten i fattiga länder. Med en bra arbetsmiljö ger det många ett bra arbete. Det blir också en hälsosammare utvinning då lösningsmedlet hexan inte används, vilket ofta används med andra varmpressade vegetabiliska oljor.

Fördelarna är kanske inte lika många som nackdelarna, men trots det tror inte alla på att bojkotta oljan. WWF tror att bojkottning kan ge en negativ effekt. Det skulle innebära att andra oljor började produceras och mer mark tas i anspråk. De tror att vi som konsumenter måste börja ställa mer krav på företag som använder palmolja. De jobbar också med RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), vilket är certifierad palmolja. Detta ska innebära att oljan inte bidrar till avskogning, expansion på torvmarker, exploatering av arbetskraft samt användning av eld för röjning.

Dock tycker Naturvårdsföreningen inte att denna certifiering räcker eftersom det finns brister i den. RSPO tillåter nämligen viss avskogning och de använder fortfarande parakvat, det giftiga bekämpningsmedlet. Den ekologiska palmoljan är bättre då bekämpningsmedlet inte används, men tyvärr står den ekologiska palmoljan bara för cirka 0.2 % av den totala produktionen.

Råden från WWF och Naturskyddsföreningen är att ställa krav och ställa frågor. Ska du köpa något med palmolja i, fråga i butiken om den är ansvarsfullt producerad. Vill du undvika palmolja helt är det bara att läsa i innehållsförteckningen på produkten och använder du biodiesel, fråga efter palmoljefritt.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ashwagandha – för inre balans i en stressad värld

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad Igår 18:35

Stress, oro och trötthet är vardag för många. Att leva i ständig beredskap sliter på både kropp och sinne – och det är inte alltid vila räcker. Ashwagandha är ett växtbaserat tillskott som kan hjälpa kroppen att hantera påfrestningar, samtidigt som det stödjer återhämtning och lugn.

Swebbtvs Ashwagandha är förstärkt med vitamin B5, som minskar trötthet och utmattning. Tillsammans bildar de ett naturligt stöd för dig som vill skapa bättre motståndskraft mot vardagsstress.

Ashwagandha + B5 bidrar till:

• Mentalt och fysiskt välbefinnande
• Ökad avslappning
• Minskad trötthet och utmattning

När återhämtning behöver stöd

Det räcker inte alltid att sova åtta timmar – om kroppen är i ett ständigt stresspåslag får den aldrig chansen att koppla av på djupet. Då kan ett tillskott som Ashwagandha hjälpa till att signalera lugn och skapa förutsättningar för verklig återhämtning.

Tips som kan förstärka effekten:

• Begränsa skärmtid och blått ljus på kvällen
• Drick ett glas ljummet vatten direkt efter uppvaknande
• Lägg in korta andningspauser under dagen
• Undvik koffein efter klockan 14

Illustration: Swebbtv

Ett första steg mot balans

Att bygga upp sin inre balans kräver inte att man vänder upp och ner på hela livet. Men det kräver medvetna val: mat som ger stabilt blodsocker, en kvällsrutin som fungerar, tid för rörelse – och ibland, ett tillskott som hjälper kroppen på traven. Ashwagandha är inte en quick fix – det är ett naturligt stöd för dig som vill må bättre, både på kort och lång sikt.

Vill du ge kroppen bättre förutsättningar för lugn och återhämtning?

Beställ kvalitativ Ashwagandha direkt från Swebbtv här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Surkål kan hjälpa magen

publicerad 10 maj 2025
– av Redaktionen

Surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation, visar en amerikansk studie. Vid fermentering förändrades kålens näringsinnehåll – bland annat ökar nivåerna av mjölksyra, aminosyror och andra nyttiga ämnen som bildas i nedbrytningen och som kan gynna tarmhälsan.

Fermentering är en naturlig process där mikroorganismer som mjölksyrebakterier och jäst bryter ner socker i maten. Det leder ofta till att sockret omvandlas till mjölksyra eller alkohol. Processen hjälper inte bara till att konservera maten – den bildar också probiotika, alltså levande bakterier som är bra för tarmen.

Fermenterade livsmedel har ätits i tusentals år världen över. När man äter till exempel fermenterade grönsaker blir näringen i maten lättare för kroppen att ta upp, och vissa studier visar att halten av vitaminer faktiskt kan öka. Det finns också studier som tyder på att fermenterad mat kan ha positiva effekter på hälsan, särskilt för matsmältningen och immunförsvaret.

Surkål bättre än rå kål

Forskare vid University of California Davis i USA har testat om näringsämnena i surkål kan bidra till att skydda tarmcellerna från inflammationsrelaterade skador. I studien jämförde man surkål, rå kål och den saltlake som blir över efter jäsningen av kålen.

Försöken gjordes på en konstgjord tarmvägg som utsattes för inflammation genom att man tillsatte så kallade cytokiner – som är kända för att skada tarmväggen. Dessa kan aktiveras i tarmen om man exempelvis äter för mycket ultraprocessad mat samt för mycket socker eller salt.

Fermentering ökar nyttiga ämnen

Resultaten visade att surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation orsakad av cytokiner. Rå kål och saltlaken hjälpte däremot inte till att skydda tarmen. Det spelade dock ingen roll om surkålen var köpt eller hemmagjord.

Kemiska analyser visar att fermentering förändrar kålens näringsprofil och ökar mängden nyttiga metaboliter som mjölksyra, aminosyror och växtämnen som i sin tur är kopplade till tarmhälsan. Dessa förändringar kan förklara varför fermenterade livsmedel ofta förknippas med fördelar för matsmältningen.

Några av de metaboliter vi hittar i surkålen är samma typ av metaboliter som vi hittar i tarmfloran, vilket ger oss lite mer förtroende för att sambandet vi hittat mellan metaboliterna i surkål och god tarmhälsa är logiskt, säger professor Maria Marco i ett pressmeddelande.

Forskarna har hittat hundratals olika metaboliter som bildas under fermenteringen och att de nu arbetar med att fastställa vilka som spelar störst roll för att stödja tarmhälsan på lång sikt. Nästa steg i forskningen är att genomföra studier på människor för att se om de tarmskyddande metaboliterna som finns i surkål kan ha samma positiva effekter när de ingår i den dagliga kosten, som visades i laboratoriet.

Lite surkål kan göra stor skillnad, säger hon. Vi bör fundera på att inkludera dessa fermenterade livsmedel i vår vanliga kost och inte bara som tillbehör till vår korv.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Efter sprutorna – nu ska covidvaccinet ner i lungorna

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 5 maj 2025
– av Redaktionen
Initialt medverkar 350 deltagare i de kliniska studierna - men förhoppningen är att vaccinet ska testas på betydligt fler kanadensare.

Covidvaccinet AeroVax ska inte injiceras – utan andas in enligt en metod som ska testas i Kanada med statlig finansiering. Detta trots att tidigare vacciner kopplats ihop med miljontals rapporterade biverkningar och vaccinskador – däribland hjärtmuskelinflammation, blodproppar och plötsliga dödsfall.

Vid McMaster University i Ontario, Kanada, har forskare dragit igång en fas 2-studie av ett nytt covidvaccin som inte ges via spruta – utan istället andas in.

Vaccinet, som fått namnet ChAd-triCoV/Mac, ska nu testas på 350 deltagare från hela landet, med hjälp av 8 miljoner kanadensiska dollar i statlig finansiering, och forskarna uppger att förhoppningen är att det nya vaccinet ska ge ett starkare skydd mot infektion än tidigare sprutbaserade vaccin.

– Medan de nuvarande, nålbaserade covidvaccinerna har förhindrat en enorm mängd dödsfall och sjukhusinläggningar, har de inte förändrat människors erfarenhet av att få återkommande infektioner särskilt mycket, hävdar Fiona Smaill, professor vid avdelningen för patologi och molekylär medicin, och en av studiens ledare.

– Vi vill ändra på det genom att erbjuda ett robust skydd direkt vid infektionsplatsen, deklarerar hon.

Riktar in sig på tre virusproteiner

Det nya vaccinet skiljer sig från tidigare covidvacciner på flera sätt. Förutom att det ges som inhalation via aerosol, riktar det in sig på tre olika proteiner i SARS-CoV-2-virusets struktur. Enligt forskarna ska det förbättra skyddet mot eventuella framtida varianter av covid.

När ett vaccin inhaleras reagerar kroppens immunsystem på ett annat sätt än vid injektion, och detta påstås enligt McMasters vara mer effektivt för att förhindra själva infektionen.

Resultat från prekliniska studier, tillsammans med ännu opublicerad data från fas 1-studien, tyder enligt forskarna på att det inhalerade vaccinet ger starkare immunrespons än traditionella sprutor – eftersom det träffar just de luftvägar där viruset först tar sig in i kroppen.

För de redan vaccinerade – men inte nyligen sjuka

AeroVax riktas till personer som redan fått minst tre doser av ett mRNA-vaccin. För att delta i studien får man inte ha haft covid eller vaccinerats under de tre månader som föregår registreringen. Deltagare ska vara mellan 18 och 65 år, vara fria från lungsjukdom och kunna närvara vid samtliga provtillfällen på plats.

Studien omfattar 350 deltagare från hela Kanada. Två tredjedelar kommer att få vaccinet och en tredjedel placebo. Inte någon av deltagarna vet vilken grupp de tillhör, vilket enligt forskarna är avgörande för en objektiv utvärdering.

– Randomisering möjliggör en objektiv jämförelse mellan dem som fick vaccinet och dem som inte fick det, vilket kan ge oss viktig information om skyddsnivån och eventuella biverkningar, fortsätter Smaill.

”Garanterar deltagarnas säkerhet”

Studien leds av forskare vid McMasters Michael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Research, och all utveckling – från laboratoriedesign till testning – sker inom Kanada.

– Varje läkemedel eller vaccin vi använder och litar på i dag har en gång gått igenom liknande kliniska prövningar, påstår Matthew Miller, chef för institutet och medlem i forskarteamet.

– Det är en hårt reglerad process med omfattande tillsyn som garanterar deltagarnas säkerhet och genererar avgörande data för den fortsatta utvecklingen, hävdas det vidare.

Om resultaten bedöms som lovande planerar forskarna att gå vidare till en fas 3-studie med större deltagargrupp – ett steg mot godkännande och marknadsintroduktion.

Tidigare covidvaccin togs oftast med en spruta. Foto: Canstockphoto

Miljontals biverkningar

I sammanhanget kan nämnas att sedan utrullningen av covidvaccinerna inleddes har miljontals biverkningar och vaccinskador jämte dödsfall hittills rapporterats in globalt – från feber och nervpåverkan till blodproppar, hjärtmuskelinflammation och plötsliga dödsfall.

Unga män har visat förhöjd risk för hjärtinflammation, vilket lett till att vissa vaccin dragits tillbaka eller begränsats i flera länder och många har trätt fram och vittnar om långvariga vaccinskador som påverkar arbetsförmåga och livskvalitet – men att deras berättelser tystats ner eller avfärdats av vården.

Kritiker menar att myndigheter och vaccintillverkare prioriterade snabb distribution framför transparens och säkerhet, och att långtidseffekterna ännu idag är mycket undermåligt utredda.

Vaccinen bedöms dessutom ha haft en närmast obefintlig effekt på smittspridningen, och amerikanska hälsomyndigheter tvingades till slut medge att vaccinerade personer kunde bära på lika mycket virus som ovaccinerade. Även i Sverige konstaterade vårdgivare att vaccinet inte stoppade spridningen av covid.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Svenska ungdomar äter för mycket socker

publicerad 1 maj 2025
– av Redaktionen

70 procent av svenska ungdomar äter mer socker än vad som rekommenderas, enligt en avhandling vid Göteborgs universitet. Främst konsumerar ungdomar läsk, godis och bakverk.

I avhandlingen har man tittat på hur mycket fritt och tillsatt socker svenska ungdomar får i sig, något som tidigare inte studerats i större utsträckning. Tillsatt socker avser exempelvis socker i läsk, godis, kakor, bakverk och vissa frukostflingor, medan fritt socker omfattar dels tillsatt men även naturligt socker som finns i exempelvis honung, sirap och juice.

Eftersom det finns råd kring intaget av både tillsatt socker, och sedan 2023 även fritt socker, är det viktigt att kunna följa upp hur väl dessa följs för att ha underlag för att kunna främja en god folkhälsa med olika hälsofrämjande insatser, säger Julia Wanselius, som skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Gränserna för det rekommenderade maximala intaget av socker i Sverige sätts i relation till hur mycket kalorier man konsumerar och uttrycks därefter i energiprocent (E%). Intaget av både tillsatt och fritt socker rekommenderas att begränsas till max tio energiprocent, med andra ord bör inte mer än tio procent av kaloriintaget per dag vara socker. För en vuxen person motsvarar det ungefär 50-75 gram socker per dag.

Socker kopplas till lägre näringsintag

Resultaten visar att endast 30 procent av svenska tonåringar håller sig under det rekommenderade maxintaget för socker, vilket innebär att omkring 70 procent äter för mycket socker.

De största källorna till socker är läsk, godis, kakor och bakverk, som tillsammans står för cirka 70 procent av det tillsatta socker ungdomarna äter. Avhandlingen visar också att ett högt intag av socker är kopplat till ett lägre intag av viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fullkorn.

En av slutsatserna i avhandlingen är att informationen kring sockerintag skulle behöva förändras för att påverka ungdomar att äta mindre. Istället för att fokusera på att endast rekommendera mindre socker föreslår Wanselius att riktlinjerna istället fokuserar på att minska konsumtionen av vissa specifika livsmedel som läsk och godis.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.