Göteborgsbaserade Way Out West har profilerat sig som en ”klimatsmart” festival och har sedan 2012 också infört ett köttförbud för hela området.
Förbudet gäller även de som arbetar med festivalen och för att säkerställa att ingen ”smugglar in” kött söker man numera också igenom scenarbetares och övrig personals väskor.
– Vill man äta kött är det fritt fram att göra det utanför festivalområdet men man får inte ta in något. Det står i vår policy, bekräftar Filip Hiltmann, pressansvarig på festivalarrangören Luger för GP.
Den som arbetar med Way Out West kan få gratis vegetarisk kost inne på festivalområdet, men det är också okej att ta med egen mat – så länge denna inte innehåller något kött.
Personal berättar för tidningen att ansvariga gått så långt i sitt köttmotstånd att de börjat söka igenom scenarbetares väskor och lunchlådor efter förbjudna livsmedel, de som ifrågasätter agerandet har fått svaret att ”vi måste kolla så att du inte tar med kött eller alkohol”. Det rapporteras också att en scenarbetare fått sin mat konfiskerad, något Hiltmann dock ställer sig frågande till.
– I och med väskförbudet har vi i år kontrollerat alla väskor. Det jag tänker mig har hänt är att man har gått igenom väskor och hittat matlådor där kött har skådats. Om man har tagit med sig kött har man nekats att ta in det, säger han, och tillägger att det ”låter galet” att man skulle ha öppnat och kontrollerat folks lunchlådor.
Sannolikt lagligt
Syftet med köttförbudet är att ”minska festivalens klimatavtryck” . På frågan huruvida det verkligen är rimligt att styra vad de anställda ska äta så svarar man att ”vi vill ha den här policyn” och att ”det är verkligen inga nyheter”.
Enligt arbetsrättsjuristen Henric Einarsson är det lagligt att hindra personal att ta med sig kött in på området – däremot får maten inte kasseras, utan ska i så fall förvaras någonstans och återlämnas när det är dags för den anställde att gå hem.
– Alternativt kan de säga till den anställde att gå hem, lämna av köttet, och komma tillbaka utan det. Man får även söka igenom personalens väskor om det är av säkerhetsskäl, fortsätter han.