Ett antal livsmedelskontroller avslöjar hemska förhållanden i danska grisstallar. Grisarna lider ofta av bland annat artrit och bogsår och har svårt att röra sig.
Danska dagstidningen Information har fått tillgång till totalt 240 livsmedelskontroller som gjorts på grisgårdar av danska livsmedelsverket.
I 90 av dessa 240 kontroller kunde man se att ett eller flera djur hade svårt att stödja på ett ben, att de inte kunde stå upp eller haltade kraftigt. I omkring 100 fall led grisarna av bråck. I 20 av kontrollerna hittades suggor med skuldersår, något som kan liknas vid liggsår hos människor och ofta uppkommer hos djur som inte har någon mjuk yta att ligga på. Vidare var det vanligt att grisarna hade hovbölder, bogsår, artrit och en rad andra tillstånd.
– Många av de välfärdsproblem som nämns här är skador och inflammatoriska tillstånd som främst utlöses av hur grisarna hålls, säger Lene Juul Pedersen, grisforskare vid Aarhus universitet.
De 44 mest allvarliga fallen har tidningen inte fått tillgång till på grund av att de varit så allvarliga att de polisanmälts. Då har myndigheten inte längre någon skyldighet att lämna ut uppgifter.
Christian Fink, direktör för grissektorn vid Landbrug & Fødevarer, medger att antalet regelbrott är för många och att särskilt fallen som polisanmälts är oacceptabla. Däremot pekar han mot att andelen strafförelägganden från danska livsmedelsverket minskade mellan 2021 och 2022 med två procentenheter.