Allt fler norrmän osäkra på medlemskap i EU

publicerad 7 april 2022
- av Sofie Persson

Nya undersökningar visar att norrmännen har blivit osäkrare på om landet bör bli EU-medlem eller inte. Siffrorna visar samtidigt att det är ett tydligt fortsatt stöd för att inte gå med i EU.

Motståndet mot EU sitter djupt i Norge, säger historieprofessor Lie Rye.

En ny undersökning av den norska tidningen Vårt Land visar att norrmännen har en större osäkerhet kring huruvida Norge ska bli medlemmar i EU eller inte. När man frågade 1000 norrmän ”Önskar du att Norge ska bli medlem i EU?” svarade 21 procent att de var osäkra, vilket är markant höjning från när man ställde frågan i december 2021. Då svarade endast 11,8 procent att de var osäkra på medlemskap.

Motståndet mot ett EU-medlemskap fortsätter dock vara övervägande i landet, där 53 procent säger sig vara emot det – en liten minskning från 54,1 procent i december. Ja-sidan har även minskat och idag säger sig endast 26 procent vilja ha ett EU-medlemskap, en andel som låg på 34,1 procent i december.

Motståndet mot EU sitter djupt i Norge och så har det varit länge. Även om EU nu samlas och ställer upp som försvarare av demokratin i Europa så ändrar det inte nej-ståndpunkten, säger historieprofessor Lise Rye vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Norge har haft två folkomröstningar om medlemskap i EU. 1972 röstade 53,5 procent nej och 46,5 procent ja. 1994 röstade 52,2 procent nej och 47,8 procent ja till ett medlemskap i EU för Norge.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!