Apollo 11, det första rymduppdraget som satte människor på månen, har precis lyft från Kennedy Space Center den 16 juli 1969
Foto: Nasa

Trumps plan: USA ska besöka månen igen

Publicerad 13 februari 2017, uppdaterad kl. 19:28

USA:s president Donald Trumps administration planerar att senast 2020 ha skickat upp en människa till månen. Det skulle i så fall vara den första gången sedan 1972 människan besöker månen.

Mellan 1969 och 1972 skickade USA:s rymdorgan Nasa upp sammanlagt 12 olika astronauter på månen under det framgångsrika Apolloprogrammet. Men efter Apollo 17 1972 har ingen människa besökt månen.

Annons:


USA:s president Donald Trump och hans administration planerar dock att ändra på detta. Enligt uppgifter till tidningen Politico har Trumpadministrationen börjat arbeta på en plan att återigen skicka upp människor till månen.

Enligt Politico ska USA genom Nasa och privata rymdföretag som Elon Musks SpaceX och Jeff Bezos Blue Origin genomföra en “snabb och prisvärd” bemannad resa till månen senast 2020. I planen ingår även byggandet av privata rymdstationer.

Donald Trump har ännu inte utsett en ny generaldirektör för Nasa. Om månprojektet ska kunna förverkligas behöver Trump utnämna en Nasa-chef som delar Trumpadministrationens rymdvisioner.

Under Trumps föregångare Barack Obamas presidentskap har Nasas rymdambitioner skjutits i sank, främst genom avskaffandet av rymdfärjeprogrammet 2011.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • KRAFT DURCH PEPE

    Trump universums härskare.

  • Dacke

    Absolut rätt väg att återigen ta upp rymdprogrammet som kommer att ge en ordentlig skjuts för nya innovationer. Under 60 talet var det satellitprogrammet som påbörjades och många röster hördes att var att “kasta pengarna i sjön” och vad skulle det vara bra för? Eftersom det var en helt ny teknologi var det också svårt att svara på den frågan. Det vi vet idag är att för var satsad dollar har det givit ca, 12 dollar tillbaka.

  • Amadeus

    Vilken regissör tror ni han väljer?…Hade blivit intressant med M.night shamalan *Fniss..

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend