Vetenskap

Trumps plan: USA ska besöka månen igen

Apollo 11, det första rymduppdraget som satte människor på månen, har precis lyft från Kennedy Space Center den 16 juli 1969

USA:s president Donald Trumps administration planerar att senast 2020 ha skickat upp en människa till månen. Det skulle i så fall vara den första gången sedan 1972 människan besöker månen.

Mellan 1969 och 1972 skickade USA:s rymdorgan Nasa upp sammanlagt 12 olika astronauter på månen under det framgångsrika Apolloprogrammet. Men efter Apollo 17 1972 har ingen människa besökt månen.
USA:s president Donald Trump och hans administration planerar dock att ändra på detta. Enligt uppgifter till tidningen Politico har Trumpadministrationen börjat arbeta på en plan att återigen skicka upp människor till månen.

Enligt Politico ska USA genom Nasa och privata rymdföretag som Elon Musks SpaceX och Jeff Bezos Blue Origin genomföra en “snabb och prisvärd” bemannad resa till månen senast 2020. I planen ingår även byggandet av privata rymdstationer.

Donald Trump har ännu inte utsett en ny generaldirektör för Nasa. Om månprojektet ska kunna förverkligas behöver Trump utnämna en Nasa-chef som delar Trumpadministrationens rymdvisioner.

Under Trumps föregångare Barack Obamas presidentskap har Nasas rymdambitioner skjutits i sank, främst genom avskaffandet av rymdfärjeprogrammet 2011.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!