Svensk biolog får Nobelpris

publicerad 3 oktober 2022
- av Redaktionen
Svante Pääbo betraktas som en av paleogenetikens grundare.

Svante Pääbo tilldelas 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina ”upptäckter rörande utdöda homininers arvmassa och människans evolution”.

Genom banbrytande forskning åstadkom Svante Pääbo vad ingen trodde var möjligt: Kartläggning av arvsmassan från neandertalare, en utdöd släkting till nu levande människor”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Pääbo har bland annat gjort flera viktiga vetenskapliga fynd vad gäller korsningar mellan Homo Sapiens och andra utdöda homininer för tiotusentals år sedan och hur genflödet från de arkaiska människoarterna påverkar oss än idag.

Genflödet från utdöda människoformer som lämnat spår hos nu levande människor utanför Afrika har visats ha fysiologisk betydelse, bland annat för människors försvar mot infektioner”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Hans kartläggning av arvsmassa från utdöda neandertalare och denisova har gett oss helt nya förutsättningar för att förstå den genetiska grunden för vad som gör oss alla unikt mänskliga”, står det vidare att läsa.

Pääbo och hans forskargrupp har bland annat kartlagt hela arvsmassan hos en man som levde i västra Sibirien för cirka 45 000 år sedan och han har tidigare prisats för detta.

– Han var överväldigad, mållös och väldigt glad när jag ringde för att berätta nyheten. Han frågade om han fick berätta för sin fru och jag sa att det var okej, berättar Nobelkommitténs sekreterare Thomas Perlmann under ceremonin.

Svante Pääbo, 67 år, är en svensk biolog som har specialiserat sig på evolutionär genetik och har i många år arbetat med att rekonstruera neandertalarnas arvsmassa. Han är också en av paleogenetikens grundare.

Pääbo leder sedan 1997 också avdelningen för evolutionär genetik vid Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i tyska Leipzig och har mellan 2013 och 2015 även varit gästprofessor vid Uppsala universitet.

2014 gavs boken Neandertalmänniskan – på jakt efter försvunna gener ut, som handlar om de upptäckter som Pääbo och hans forskarlag gjort för att kartlägga neandertalarnas genom samt om hans tankar kring den mänskliga evolutionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!